Appeltjes van Oranje

De Sinaasappel

Wist je dat de sinaasappel uit China komt?
Lees hier hoe de de sinaasappel aan zijn naam komt, wat hij medicinaal voor ons betekent en wat de link is met ons koningshuis.

Vandaag is het koningsdag waar alles in het teken staat van feestvieren koekhappen en spijkerpoepen. Iedereen de straat op. Alles in het teken van oranje. De naam Oranje komt van de streek Orange dat ligt in de provence in Frankrijk. De naam Orange komt van de sinaasappel die werd geimporteerd uit China. Het was een staatje midden in frankrijk dat van 1163 tot 1711 zelfstandig is geweest. Willem met de Hoorn was een hoveling van Karel de grote en was de eerste graaf van Orange. In 1544 erfde willem van Oranje het vorstendom van de zoon van Willems oom Hendrik III van Nassau-Breda. Sindsdien is de kleur oranje een staatssymbool geworden.

Oranje boven!

In die tijd was de vlag ook oranje wit rood, waarbij het oranje bovenaan stond. Vandaar Oranje boven! Toen oranje werd vervangen door rood mocht men alsnog het oranje als wimpel boven de vlag plaatsen.

Terug naar de “Orange” of in het Nederlands de sinaasappel. De eerste sinaasappelen kwamen uit China. Deze waren heel erg bitter. De Chinezen gebruikte die in allerlei gerechten om de lever te zuiveren. Vanuit Spanje werden ze verspreid door Europa. Daar werden ze naranja genoemd. De zoete drank aangelengd met water kennen wij als ranja. In de verschillende Europese landen werd de naam veranderd in arnange en in Nederland Appelen van Arencen. Uiteindelijk veranderde de naam mede door de kleur van Arange in Orange en in Nederland Appeltjes van Oranje.

De China’s appel

In de 16e eeuw importeerde de Portugezen vanuit China een ander soort sinaasappel. Deze was veel zoeter. Om verwarring te voorkomen moest er een andere naam verzonden worden. Dit werd de China’s appel. En later de Sinaasappel.

De Mandarijn

In China werd de mandarijn als de vrucht van de rijken gezien. De vrucht stond net zo hoog in aanzien als de hoogste Chinese staatsambtenaren in de typische oranje kleding “de Mandarijnen”. Vandaar dat men de vrucht mandarijn is gaan noemen.

Volgens de Chinese voedingsleer

Appelsien of sinaasappel – citrus sinensis osbeck – tian chen – chengzi – sweet orange

Gebruikte deel is de vrucht, de pit of de schil.
De “natuur” is koel tot koud. Dat betekent dat het meer de Yin voedt.
De smaak is zoet en zuur en zal dus meer inwerken op de maag en lever. Daardoor produceert het sappen, doet de energie dalen en bevordert het de spijsvertering. Je kan het gebruiken bij Maag Qi en Yin deficiëntie en Hitte in de Maag: dorst en droge mond, vnl na excessief alcoholverbruik.

Bij rebellerende Qi (de energie van de maag die omhoog gaat wat eigenlijk niet zou moeten) door Hitte: misselijkheid, verminderde eetlust, braken.

Bij Hitte accumulatie in de Onderste warmer met pijnlijk urineren, koorts en Zomer Hitte of een blaasonsteking.

Bij hevig zweetverlies na fysieke inspanning.

Niet gebruiken bij:
– Externe Wind Koude, dat is wind en koude van buiten of airco.
– Flegma Damp. Daarmee wordt bedoeld dat er slijm en vocht in het lichaam is.
– Bij koude in de longen. Mensen hebben snel de neiging om veel sinaasappelen te eten of de sap te drinken wanneer ze verkouden zijn. Chinees gezien is dat niet handig omdat de koude in de longen door de sinaasappel in stand wordt gehouden.

  • Sinaasappelen kunnen ook prikkelbaarheid, rusteloosheid en allergische symptomen bij kinderen veroorzaken.

 

De Schil is bitter, scherp en warm van natuur.
Hij lost slijm op, stopt hoest en is goed voor de Maag en Milt.

De zaadjes zijn bitter, warm, vermindert zwelling en stopt pijn.


Bij acute en chronische bronchitis:

Neem 1 verse sinaasappel inclusief de schil.

Was de schil eerst heel goed!
Snij in 4 stukken.
Voeg 15 gram suiker toe.
Voeg water toe en stoom gedurende ½ uur.
Eet met schil op. 2 x per dag.


Borstvoedingsproblemen

Ontstoken en gezwollen borsten of koorts met afkeer van koude.

Neem 12 gram sinaasappelzaadjes, plet ze.
Voeg 30 cc gekookt water toe en rijstwijn (of sake).

Drink half op, met de rest wrijf je met een watje de borst in.

Sinaasappelzaadjes = bitter, warm, vermindert zwelling, en stopt pijn.


Aangezichts-acné

Neem de zaadjes van de onrijpe sinaasappel, plet ze tot stof, voeg een klein beetje water toe tot pasta, wrijf in iedere avond en laat trekken gedurende de nacht.


 

Wil je meer weten over de Chinese Voedingsleer. wordt dan lid van deze blog of volg 1 van de lezingen die Dolf geeft in Nederland of België. Stuur een mailtje voor de data. 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.