Van paasei tot plofkip

Van paasei tot plofkip

Eerste paasdag zit er op. Wel lekker gegeten. Nu vandaag nog brunchen en dan heb ik voor de komende dagen wel genoeg eieren en asperges gegeten.

Op zich wel een leuke traditie maar wat vieren we nu eigenlijk?

Pasen is van oorsprong een heidens feest. De Germanen vierden het al nog voordat Jezus geboren was. Eigenlijk vieren we met Pasen het begin van het nieuwe seizoen. Heel de winter hebben we stil gezeten, ons lichaam stond in een behouden spaarstand en wanneer de eerste zonnestralen onze hersenen prikkelen dan barst er letterlijk een bom in de natuur. In een week tijd zitten er duizenden bladeren aan de bomen. Vogels beginnen eieren te leggen en de natuur komt in kleur. vroeger was dat voor de mensen een enorme opluchting en dat moest zeker gevierd worden. Nu eten we de eieren op met de asperges en het lammetje wat zojuist nog huppelend in de wei stond ligt ook op ons bord.

De eieren symboliseren het nieuwe leven en de tijd dat de dieren jongen krijgen. Kuikentjes en lammetjes worden geboren. Bloesems en bollen komen uit en om dat te vieren hingen de mensen de eieren in een heilige boom. De kerk verketterde de heilige lente feesten en wist van Pasen een Christelijk feest te maken. Eigenlijk ook wel symbolisch hoe Jezus weer opstaat uit de dood zoals een boom in de herfst zijn bladeren verliest en in de lente weer verrijst. Zo hebben ze kerst gekoppeld aan de verering van de kortste dag. Voor de mensen destijd een reden voor een goed feest om te vieren dat de dagen weer langer werden en de lente in aantocht was.

Voor ons mensen is het niet meer een noodzaak om de goden te aanbidden door eieren aan een tak te hangen om te hopen op een goed en vruchtbaar seizoen. We weten zeker dat de supermarkten de komende maanden toch wel gevuld liggen met alle producten die we nodig hebben zonder dat we “Demeter” (zus van Zeus en godin van de oogst en vruchtbaarheid) om hulp hoeven te vragen.


Hoe gezond hebben we nu gegeten met Pasen?

easter eggs
Foto door Pixabay op Pexels.com

Eieren zijn wel gezond zolang de kip ook eet wat hij moet eten. Een kip is de evolutionaire transformatie van een tyrannosaurus rex. Na de dinosaurus tijd hebben de vogels geregeerd over de aarde. Stel je een kip voor van 10 meter groot. Die zou alles verslinden wat hij tegenkomt. De kip is dus een kleine tyrannosaurus. Wat hij moet eten is alles wat hij tegenkomt en kan verslinden. In de natuur zijn dat zaden en allerlei beestjes als insecten en wormen. In gevangenschap eet de kip hoofdzakelijk maismeel met vitamines en allerlei medicatie om niet ziek te worden. Een plofkuiken moet in 6 weken tijd een volgroeide 2,2 kilo wegende kipburger worden. Voor het milieu is dat natuurlijk wel heel gunstig maar voor ons lichaam niet. Wat de kip eet, eten wij ook. Elk hormoon, medicijn of allerlei ander eetbaar vulmiddel voor de kip komt ook in ons lichaam terecht.

Bij eieren zien we dat ze nog maar weinig omega 3 bevatten. Omega 3 zit normaal met omega 6 in vlees, eieren en melk in verhouding van 1:2. Omega 3 is de Yinne kant van het verhaal en omega 6 de Yange. Omega 3 zorgt voor de parasympaticus, stimuleert dus eigenlijk de rust en herstel. Omega 6 zorgt meer voor ontstekingsreacties en stimuleert de sympaticus. Allebei hebben we ze nodig. Maar omdat kippen en koeien niet meer eten wat ze in de natuur zouden moeten eten verandert de verhouding van omega 3 en 6 in 1:20!!
We zijn al zo gestrest. Ons immuunsysteem is al laag en ontstekingsreacties nemen de overhand. Ontsteking van de huid, verzuring van de spieren, ontstekingen in de darmen en maag, maar denk ook aan de toename van allergieën en auto-immuunziektes! Het eten van de verkeerde eieren, vlees en alle melkproducten spelen een zeer grote rol in ons leven.

Waar kan je op letten?

Alle producten waar melk of boter in verwerkt is zal zeker als het om massaproductie gaat niet oké zijn wat betreft de verhouding omega 3 en 6.
Ook wil niet zeggen dat biologisch vlees altijd goed is. Het gaat er nu niet om hoe het dier geleefd heeft maar wat hij te eten krijgt. Je kan mij niet vertellen dat alle bio kippen die in de supermarkt liggen ook insecten en wormen te eten krijgen.

Er bestaan omega 3 eieren. Dat zijn kippen die extra omega 3 voedsel toegediend krijgen.

Het beste is dus je eigen kippen houden. Lekker los laten lopen en af en toe lijnzaad te eten geven voor extra omega 3. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar.

Zelf kan je ook elke dag wat gebroken lijnzaad eten. Dat zal zeker de hoeveelheid omega 3 verhogen in je lichaam en dus ook de kans op ontstekingen verminderen!

Heb je vragen hier over of wil je meer weten over onverklaarbare ontstekingsreacties in het lichaam, neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.