Carnaval overleving tips!

Het is weer zover. 5 dagen feest. Wel leuk natuurlijk maar hoe hou je het vol vraag je jezelf af. Lees dit stukje en de komende dagen kan je vlekkeloos carnaval overleven. Minder hoofdpijn en een stuk fitter de volgende dag beginnen is toch wel wat waard.

Carnaval staat voor drank, overvolle cafe’s, zwetende lijven en jezelf een weg banen door een menigte mensen die zelf niet beslissen of ze nu naar links of rechts bewegen. Alles op het ritme van de hoempapa muziek.

Toch is het in het zuiden een groot succes waar mensen al vanaf november naar uit kijken. Om te voorkomen dat je de volgende ochtend wakker wordt met barstende koppijn kan je het beste kiezen voor bier. Dit heeft een minder alcoholpercentage dan wijn en sterke drank. Ga in ieder geval niet mixen met verschillende dranken. Het probleem is dat alcohol een uitdrogend effect heeft op het lichaam en een belastend effect op de lever. Doordat je met 10 man op een vierkante meter staat en de hele avond in beweging bent, verlies je heel veel vocht. Je lijf snakt naar vocht en de biertjes vliegen er in zonder moeite. Gevolg is dat je nog meer uitdroogt. De hersenen drogen op en gaan schuren langs je schedeldak waardoor je het effect van een kater ervaart. De tip is daarom ook om af en toe glazen water tussendoor te drinken. Of probeer het bier te verspreiden over de avond, dat is minder belastend voor de lever.

Wanneer André Hazes klinkt met “het is tijd, de hoogste tijd”, en iedereen de kroeg wordt uitgeveegd drink dan nog snel twee glazen Cola. Ik weet het, Cola is nu niet bepaald een gezond drankje maar in dit geval werkt het in op de hersenen die de suikers hard nodig hebben.

Trek je jas al aan voordat je buiten staat. Door de alcohol zijn je hersenen niet meer in staat om je temperatuur fatsoenlijk te regelen, met andere woorden je voelt niet hoe koud het buiten is. Een verkoudheid is nu snel gepakt wat een spelbreker kan zijn voor de volgende dagen of de wind slaat op je bezwete rug en nek waardoor je spieren verstijven. De volgende dag zal dat in combinatie met hoofdpijn niet bevorderlijk werken. In het ergste geval voelen mensen de kou niet en vallen op straat in slaap met alle gevolgen van dien. Ga op de fiets naar huis. Het maakt je hersenen weer wakker door de frisse lucht.

Voor dat je gaat slapen moet je zorgen dat je lichaam wat extra suikers en vocht binnen krijgt.  Dit klinkt raar maar de grootste hersenschade door alcohol komt doordat hersencellen afsterven omdat ze geen suikers genoeg hebben. Een frietje is ook prima. Wil je het goedkoper maken, neem dan thuis nog twee grote glazen water met elk een lepel suiker er in. Drink zo wie zo nog een extra glas water!

Eenmaal in bed je kussen weg leggen en vervangen door een klein plat kussentje. Doordat het bloed verdund is kan het bij een groot kussen door de zwaartekracht naar beneden van je hoofd weglopen.

Neem geen pijnstillers! dit is uitstel van executie. Je lever moet nu nog meer moeite doen om de alcohol weg te krijgen.
Goed uitslapen als het kan. ‘S nachts  is het moment van herstel. Net als jij je telefoon in de nacht oplaadt moet jij ook ‘s nachts opladen. Wil je alle dagen genoeg energie hebben, slaap dan goed.

Eenmaal ‘s ochtends  wakker is spek met eieren een goede manier om sneller te herstellen. Het vet in de maag neemt alcohol sneller op. Mocht je nog fut hebben dan is een stukje  joggen goed voor de bloedcirculatie, zuurstof en het uitzweten van de afvalstoffen. Ga jezelf niet uitputten, blijf rustig ademhalen. Zolang je kan blijven praten of zingen tijdens het lopen ben je goed bezig!

Hou de rest van de dag rust. Drink veel water en eet minstens vier stukken fruit. het beste is om tussen de middag een goede energierijke maaltijd te eten met een goed stuk vlees. Rijst, pasta of aardappelen mag best. In de avond heb je immers weer energie nodig om eindeloos de polonaise door de zaal heen te doen. Door het vele springen beschadigen kleine vezels van je spieren. Vlees zorgt voor de eiwitten die nodig zijn voor het herstel van de spieren. Veel mensen doen op de avond allerlei bewegingen die ze de rest van het jaar niet uitvoeren. Met de hurken op de grond en dan weer omhoog springen of allerlei gekke draaibewegingen met de heupen en constant je armen in de lucht. “kei Gaaf” allemaal maar wel vermoeiend en toch overbelastend als je dat een paar avonden wilt vol houden.

Eet ‘s avonds voordat je vertrekt nog een stevige groente soep met een aardappel, rijst of vermicelli er in. Je mag er best wat zout in doen. Het zout houdt je vocht vast.

Nog even een glas water en je bent klaar voor de volgende ronde plezier!

Foto door Pixabay op Pexels.com2 reacties

 1. Baukje Fleuren zegt:

  Hahaahahahahahahaha super grappig deze blog!

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

 2. Mariëlle zegt:

  Ha Dolf,

  Hier hebben we wat aan. Niet alleen met carnaval maar na een avond flink stappen heb je ook plezier van jouw tips! Leuk stuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.