Hooikoorts en Allergie

Het is februari en de zon schijnt alsof de lente al volop begonnen is. 25 februari 2019 is nu officieel de warmste dag ooit gemeten in februari. Een verschijnsel van de opwarming van de aarde? Waarschijnlijk wel. Ik behandel al 30 jaar mensen met hooikoorts maar wat opvalt is dat de periode van aanvallen steeds sneller in het seizoen komen. Vroeger belden de eerst mensen pas in maart. Nu waren er al gevallen van hooikoorts in december. Vervelend voor ons en de patiënten omdat het behandelen van hooikoorts moet gebeuren voordat de hooikoorts actief is.
Hooikoorts of allergie is een auto-immuunziekte. Vanuit de Chinese geneeskunst is de gedachte dat het lichaam een allergie kan ontwikkelen op het moment dat het kwetsbaar is. Dus wanneer het immuunsysteem zwak is of je hebt een vermoeide periode achter de rug met stress dan zal een stof als bv een pol een prikkel geven aan het lichaam. Normaal wanneer het lichaam sterk is dan kan het  daar op reageren en uitschakelen. Maar wanneer het lichaam zwak is zal hij tegen een “simpele” prikkel als pol, gluten, noten etc…  dat toevallig op dat moment het lichaam belast gaan vechten. Het lichaam lost alles op middels een ontstekingsreactie. Deze reactie wordt als negatief ervaren en het lichaam slaat deze informatie op. Net als je nooit meer verleerd te fietsen of het opbouwen van antilichamen tegen de griep zal het lichaam deze negatieve reactie tegen “de normale” stof zien als een aanval en elke keer als je weer in aanraking komt met de stof zal de tegenaanval ingezet worden. Dat is de reden waarom iemand bv 40 jaar geen last heeft van pinda’s en daarna nooit meer pinda’s kan eten.
Het is februari en de zon schijnt alsof de lente al volop begonnen is. 25 februari 2019 is nu officieel de warmste dag ooit gemeten in februari. Een verschijnsel van de opwarming van de aarde? Waarschijnlijk wel. Ik behandel al 30 jaar mensen met hooikoorts maar wat opvalt is dat de periode van aanvallen steeds sneller in het seizoen komen. Vroeger belden de eerst mensen pas in maart. Nu waren er al gevallen van hooikoorts in december. Vervelend voor ons en de patiënten omdat het behandelen van hooikoorts moet gebeuren voordat de hooikoorts actief is. Hooikoorts of allergie is een auto-immuunziekte. Vanuit de Chinese geneeskunst is de gedachte dat het lichaam een allergie kan ontwikkelen op het moment dat het kwetsbaar is. Dus wanneer het immuunsysteem zwak is of je hebt een vermoeide periode achter de rug met stress dan zal een stof als bv een pol een prikkel geven aan het lichaam. Normaal wanneer het lichaam sterk is dan kan het  daar op reageren en uitschakelen. Maar wanneer het lichaam zwak is zal hij tegen een “simpele” prikkel als pol, gluten, noten etc…  dat toevallig op dat moment het lichaam belast gaan vechten. Het lichaam lost alles op middels een ontstekingsreactie. Deze reactie wordt als negatief ervaren en het lichaam slaat deze informatie op. Net als je nooit meer verleerd te fietsen of het opbouwen van antilichamen tegen de griep zal het lichaam deze negatieve reactie tegen “de normale” stof zien als een aanval en elke keer als je weer in aanraking komt met de stof zal de tegenaanval ingezet worden. Dat is de reden waarom iemand bv 40 jaar geen last heeft van pinda’s en daarna nooit meer pinda’s kan eten. Het gevaar is dat je pinda’s gaat vermijden en wanneer je niks doet aan je immuniteit je kan wachten op de volgende allergie. Zo kan je telkens van een nieuwe stof allergisch raken. 

Eigenlijk is er dus technisch niet veel aan de hand ondanks de ellende die mensen ervaren. De manier om dit op te lossen is er voor te zorgen dat je immuunsysteem voordat de allergie begint sterk is. Dit kan je doen doormiddel van acupunctuur, voeding en bewegen. Ook moet je proberen om de allergische stof niet te ontwijken. Telkens heel voorzichtig in contact komen met de allergische stof is juist een manier om het lichaam weer terug te laten wennen aan de normale omstandigheden. Dit natuurlijk alleen maar doen in een rustige periode.

Tips:

Acupunctuur werkt in op de energie van de Long en de Nieren om de verdedigende (Wei Qi) energie te versterken. We hebben veel ervaring hier mee. We zien ook dat elk jaar de hooikoorts minder wordt en vaak na 3 jaar ben je er van af.

* Eet veel fruit voor de antioxidanten. meestal de fel gekleurde bezitten
   het meest.
* Eet veel groentes. Broccoli en paprika zijn prima groentes.
* Ook kiemen bezitten veel antioxidanten. Volgens de Chinese geneeskunst
   bezitten kiemen de meest sterke energie (Jing).
* Eet regelmatig knoflook, lente ui en prei voor het immuunsysteem.
* Eet veel verse kruiden. Dit versterkt je weerstand enorm. Denk aan
   rozemarijn, tijm, oregano, peterselie etc..

Tip: van kruiden kan je ook thee zetten. Tijm en pepermunt werken goed in op de Long.

* Stop “tijdelijk” met roken. Maximaal 1 glas alcohol en 2 glazen koffie
   per dag
* Even niet snoepen, snelle geraffineerde suikers in deze periode laten
   staan.
* gebruik als supplement “Quercitine”! Dit is een stof die planten gebruiken
   als immuunsysteem. Voor ons is het een natuurlijke histamineremmer en
   superantioxidant! Het is een natuurlijkmiddel.

Probeer in beweging te blijven. Conditie en weerstand gaan hand in hand.

Doe dit 3 jaar achter elkaar en je allergie verdwijnt.
Dus probeer goed van te voren in te schatten wanneer de hooikoorts begint en start met deze kuur ongeveer een paar weken van te voren. Wanneer de allergie is losgebarsten dan kan je alleen nog maar symptomatisch werken.


Kinesio-taping werkt heel goed tegen hooikoorts. Zie het voorbeeld hier onder. Kunt u het niet zelf dan kan u een afspraak maken met één van onze therapeuten. 0765611563

foto CureTape

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit: