Verkoudheid en Chinese Geneeskunst

Mandarijnen tijd

De eerste patiënten vertonen weer tekenen van verkoudheid. De griep mogen we het nog niet noemen maar irritant is het wel. Al proestend en snotterend loopt het water uit je neus. Ogen die tranen en om de haverklap moet je niesen. Echt ziek ben je niet maar na verloop krijg je er toch wel hoofdpijn van. Doodvermoeiend is het. In de Chinese geneeskunst spreken we dan van een aanval van wind en kou. Veroorzaakt door de koudere nachten, minder zonkracht en het vocht in de lucht. Met een zomer jas en polo stap ik ’s ochtends in de auto terwijl het nog maar net 7 graden is. Overdag is het te warm voor een trui en een jas maar in de avond koelt het drastisch af. De koude wind dringt het lichaam binnen. Daar zal het de Long en de Milt verzwakken. Veel damp aangemaakt door de Milt wordt gestuurd naar de Long. Deze kan het allemaal niet meer verwerken en het gevolg is dat het letterlijk je lichaam uitstroomt.

Wat kunnen we er aan doen?

Het is de tijd van de Mandarijnen. (Zijn naam te danken aan de belangrijke mensen in China (de mandarijn) die deze vruchten aten)

Mandarijnen bevochtigen de longen en maag en hoort bij het element aarde. Is oranje van kleur en een beetje zuur / zoet. Hij is koud van natuur. Daarom mag je geen verse mandarijn eten wanneer er alleen maar een verkoudheid is!!!

De schil van de mandarijn is meer verwarmend, bitter van smaak en werkt meer in op de Milt en Long. Als je de schil laat drogen dan zal het effect nog meer verwarmend zijn. Het zal dan ook damp opdrogen en Phlegm weghalen in de long en middelste warmer.

Aangezien de schil verwarmend werkt mag deze wel gebruikt worden om een verkoudheid op te lossen. Het liefst de gedroogde dan nog.

Dus:

Bij verkoudheid met koude tekens en wit waterig slijm zonder koorts en keelpijn:
Thee zetten van mandarijnenschil en een beetje gember. Een gekonfijte gemberbol met een beetje suiker uit een potje werkt uitstekend. De mandarijnenschil wel eerst wassen met baking soda.

Bij verkoudheid met een pijnlijke keel, droge hoest, geel slijm en eventueel koorts:
Groene thee met half doorgesneden partjes van een verse mandarijn. Even laten trekken en wanneer het lauw warm is dan een koffielepel honing er bij.


Peer werkt goed wanneer de klachten nog erger worden. Vooral bij keelpijn, droge hoest en meer hitte tekens.

Schil een peer. Samen met eetlepel honing met een staafmixer tot puree mixen. Kinderen zijn er dol op en werkt beter dan een hoestsiroop!


Opleiding medicinale voedingsleer.

Wil je zelf een expert worden in de Chinese voedingsleer?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.