Voeding medicinaal

We onderschatten wat voeding doet met ons lichaam.

De manier van eten in de huidige maatschappij zorgt er voor dat ons lichaam steeds meer uit balans raakt. De evolutie heeft gezorgd dat we ons lichaam gevormd hebben naar de manier van eten en nu dwingen we ons lichaam juist zich aan te passen naar het voedsel wat we eten. Alleen heeft de evolutionaire verandering van ons lichaam 30.000 jaar geduurd. Daarom is het onmogelijk voor ons om ons aan te passen aan het huidige voedingspatroon. De Chinezen hadden 2000 jaar geleden al in de gaten dat voedsel belangrijk is voor ons lijf en dat het soort voedsel wat we eten van invloed is op ons functioneren. Koud, warm of type voedsel zal een stimulatie geven op een bepaald orgaan. Daardoor houden we ons lijf fit of worden we juist ziek. Op de Blog-pagina zullen we regelmatig recepten zetten in het kader van de Chinese geneeskunst die een positieve invloed hebben op bepaalde aandoeningen. Elke therapeut die bekend is met de Chinese voedingsleer mag recepten indienen. Wij zullen de recepten plaatsen op naam. Op deze manier bouwen een mooi database op met recepten in het kader van de medicinale Chinese voedingsleer.

Plaats bij de recepten je naam, syndroom waar het voor bedoeld is en stuur een foto mee van het gerecht. We zullen het gerecht wel beoordelen alvorens we het plaatsen. Je kan dit doen met onderstaande formulier. Als je foto’s wilt doorsturen dan kan dat via een mail die we geven na contact met het onderstaande formulier.

Cursus medicinale voedingsleer

Deze opleiding loopt over vijf weekends.

De drie eerste weekenden wordt in het Nederlands door Dolf Chin See Chong gegeven en gaat over de basisconcepten van de Chinese diëtetiek.
 In deze cursus ligt de nadruk op de dagelijkse voedingsmiddelen, die in een ruim uitgeschreven syllabus (materia medica) beschreven zijn. Deze materia medica is de basis om de boeiende energetica van ons dagelijks eten te beschrijven: de impact van de verschillende smaken, kleuren, temperatuur, en hun effect op onze gezondheid
Ruime basisstuff om in weekend twee en drie dieper in te gaan op het behandelen van ziekten door voeding. Bovendien zijn er duidelijk parallellen met de Chinese fytotherapie, omdat veel voeding ‘kruiden’ en veel kruiden ‘voeding’ zijn.

Eerste weekend: uitleg over de theorie van de Chinese voedingsleer + praktijk voorbeelden tijdens de les. Onder de les wordt er gekookt.
Tweede weekend: Syndromen leer, ook hier wordt er tijdens de les gekookt.
Derde weekend: Pathologie, iedere cursist stuurt een casus door. Ook moet er een recept klaar gemaakt worden. De andere cursisten gaan dit proeven en bespreken.

In het vierde weekend geeft Sabine Martens kookles om alles wat we in theorie gezien hebben om te kunnen zetten in de praktijk
De kookles gaat door in Taste it Pure: Mechelen, Adegemstraat 43
www.tasteitpure.be

Voor het vijfde weekend hebben we Peter Torssell uitgenodigd. Een Zweed die goed verstaanbaar en eenvoudig Engels spreekt.
Peter Torssell is een inspirerende en heldere docent, die erin slaagt vanuit de Traditionele Chinese diëtetiek onze voedingsgewoontes door te lichten.
Startend vanuit onze westerse levensstijl met zijn eetgewoontes analyseert hij het effect van onze voeding op ons lichaam en geest. Het ruime referentiekader wat de Chinese diëtetiek ons biedt, zorgt ervoor dat zijn lessen de allure krijgen van een universeel kompas, die de specifieke invloeden van de verschillende diëten en voedingsmiddelen verklaren.
 Het paleolitic, vegetarisch of ‘farmer’ dieet zijn voor hem bijvoorbeeld drie interessante invalshoeken, die hun effect hebben op specifieke ‘typen’ (groot yin, groot yang, klein yin, klein yang..) Voedingsadvies wordt gedifferentieerd, afhankelijk van … Boeiend.
Ook zijn inspirerende beschouwingen rond koffie, tabak, suiker, zout, alcohol, de verschillende smaken… zijn verhelderend en praktisch toepasbaar.
Ziekten zoals het metabool syndroom (hoge bloeddruk, diabetes, cholesterol, arteriosclerose, onvruchtbaarheid, overgewicht…) krijgen ruime belangstelling met praktische adviezen. Naast zijn ruime kennis van de Chinese diëtetiek is Peter Torssell ook goed thuis in de wereldwijde wetenschappelijke studies rond voeding. Hij weet en toont aan dat de Chinese diëtetiek een belangrijke rol kan spelen in de (wereld) gezondheid, maar vooral voor de dagelijkse praktijk.


Vijf boeiende weekends om uw kennis over voeding en diëten up te daten en die u de mogelijkheid geven om gericht voedingsadvies te geven.




Dolf

Brainpower koekjes

Recept Brainpowerkoekjes
Dit is een recept voor je hersenen. Dus super goed voor de studie. Ingrediënten voor 6-7 koekjes:
1 rijpe banaan -> vit B6,  vit 6, kalium, magnesium
1/2 avocado -> omega 3, kalium, magnesium, vit C
60 gram havermout -> trage suiker, kalium, zink
2 el walnoten (in stukjes hakken) -> kalium, B6, zink
4 dadels, in stukjes -> suiker
1 el agavesiroop
1 eetlepel groene thee poeder -> anti oxidant (zelf maken met groene thee in de vijzel)
1 eetlepel gebroken lijnzaad -> omega 3 (hele lijnzaad op het laatste moment breken)
1 tl bakpoeder
Extra nodig: bakpapierAlles goed door elkaar kneden en maak er koekjes van die je op de bakplaat legt.180 graden, 15 a 20 min in de oven.Eet een koekje tijdens het studeren wanneer je honger krijgt. 

%d bloggers liken dit: