Kokos olie als muggenmelk

 

Teken, muggen, bijtvliegen en bloedzuigende insecten die als vraatzuchtige monsters op je duiken alsof er honing op je lijf is gesmeerd. Je weet niet waar ze vandaan komen maar voordat je het weet voel je weer een steek ergens op je arm of been. Had ik toch maar een lange broek aangedaan denk je dan.

Bijna een vijfde van alle infectieziekten wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende organismen die door insecten worden overgedragen (de zogenaamde vectorziekten).

De Chinese geneeskunst gaat uit van een sterk immuunsysteem of men al dan niet ziek wordt van insectenbeten, maar in sommige streken zijn insectenwerende middelen de beste manier van preventie.

 

Het meest effectieve en langwerkende insectenwerend middel is DEET (N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide). Het was lange tijd de standaard in de preventie van vectorziekten zoals malaria, maar het heeft veel ongewenste bijwerkingen en het is vooral heel erg giftig voor iedereen maar voornamelijk voor zwangere vrouwen en baby’s.

 

Natuurlijke alternatieven, vooral essentiële oliën zoals die bijvoorbeeld van citronella, tea tree en lavendel zijn doeltreffend en relatief veilig, maar ze werken slechts kort omdat het vluchtige stoffen zijn. De meeste essentiële oliën werken slechts twee tot vier uur.


De beste natuurlijke manier van insecten weren is kokosolie!

KokosHet gaat niet om de de kokosolie zelf, dat heeft weinig effect op insecten. Het gaat om de vetzuren die in de kokosolie zitten en langer en beter werken dan DEET! Voornamelijk Laurinezuur in kokosolie heeft de sterkste werking.

Vanuit onderzoek is gebleken dat een mengsel van middellangeketenvetzuren in een waterige zetmeeloplossing koeien tot 96 uur kon beschermen tegen bijtvliegen.

In een andere test werd het effect van kokosvetzuren vergeleken met DEET voor het afweren van bedwantsen. De kokosvetzuren hadden de sterkste en de langste werking. Ze waren na zeven dagen nog werkzaam, terwijl het effect van DEET al na drie dagen afnam.
In een vervolgexperiment werd getest in welke tenten de bedwantsen zouden kruipen. De tenten werden behandeld met kokosvetzuren of met DEET. Na drie dagen steeg het aantal bedwantsen in de met DEET behandelde tenten, terwijl de met kokosvetzuren behandelde tenten tot twee weken een sterke afwerende werking behielden.
In een laboratoriumtest met twee soorten teken hadden de kokosvetzuren gedurende een week een sterke afwerende werking, vergelijkbaar met de werking van DEET. Ook tegen muggen zijn ze even doeltreffend als DEET, maar dan moeten wel hogere concentraties gebruikt worden.
Kokosvetzuren zijn volgens de onderzoekers een goedkoop en veilig alternatief voor het schadelijke DEET in de preventie van vectorziekten bij mensen en dieren.
Bron:PlaceboNocebo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdek meer van SAN-T

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder