Zout , Tumor en TCM

Zout is in de Chinese geneeskunst een product wat super Yin is. Vanuit de Chinese voedingsleer kan het ook verhardingen in het lichaam weer verweken of oplossen. Lees hier over een westers onderzoek waarin wordt beschreven dat zout de tumorgroei kan remmen en ik geef daarna een verklaring vanuit de Chinese voedingsleer.

Zout vermindert tumorgroei vanuit immuuncellen

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van Professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een hoge zoutopname tumorgroei in muizen kan remmen. Het zout verandert de functie van immuuncellen die een rol spelen in de lichaamseigen bescherming tegen kanker. De vondst kan mogelijk bestaande anti-kankerimmuuntherapieën verbeteren.

Zout beïnvloedt experimentele tumormodellen

Te veel zout is gelinkt aan een verhoogd risico op een hoge bloeddruk en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het heeft ook een impact op ons immuunsysteem. Een dieet met veel zout verwart de immuuncellen waardoor ze mogelijk het eigen lichaam aanvallen. Maar interessant genoeg kan dit negatieve effect nuttig blijken in een andere geneeskundige toepassing: immuuntherapie tegen kanker. Het hoge-zouteffect blijkt namelijk ook de aanvallen van het immuunsysteem tegen kankergezwellen te versterken.

Een internationaal team wetenschappers geleid door Prof. Kleinewietfeld, met als partners Prof. Sven Brandau (Universiteit van Duisburg-Essen, Duitsland), Dr. Thomas Kammertöns (Charite & MDC-Berlin, Duitsland) en Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) onderzocht hoe een voedingspatroon met veel zout tumorgroei beïnvloedt in muizen. Veel zout bleek samen te gaan met een vertraagde tumorgroei. Dit kwam door de gewijzigde werking van de  ‘myeloid-derived suppressor cellen’ (MDSCs). Dit zijn immuuncellen die normaal gezien verhinderen dat andere immuuncellen tumoren aanvallen.

Een nieuwe functie voor immuuncellen

Toen de onderzoekers cellen aan een hoge zoutconcentratie blootstelden, zagen ze dat de MDSCs van functie veranderden, en minder in staat waren hun originele taak uit te voeren. Gevolg: de andere immuuncellen konden de tumoren aanvallen. 

Zout gezien vanuit de Chinese voedingsleer

Zout is een mineraal. Soms ligt het al miljoenen jaren ergens in de Himalaya te wachten tot het uiteindelijk op je hardgekookt eitje gestrooid wordt.
In die miljoenen jaren tijd heeft het zout al de energie in zijn omgeving kunnen opnemen. Vandaar dat zout gewonnen uit de zee energetisch veel minder sterk is. Elk mineraal in de Chinese voedingsleer is super Yin. Je kan iets niet Yinner maken dan een baksteen of iets wat miljoenen jaren stil heeft gelegen in de grond. Yin betekent dat het staat voor rust en herstel. Yang is activeren en bewegen.

Yin Yang
rust activeren
herstel bewegen
verkoelen verwarmen
krimpen groeien

Een tumor is een cel die versneld wilt groeien. Een Yange activiteit! Door zout aan het lichaam toe te voegen is het theoretisch mogelijk om de Yin zodanig te versterken waardoor de tumor geremd wordt in de groei.
Vanuit de Chinese voedingsleer heeft zout ook een oplossende werking. Het verweekt knobbels en verhardingen. Ook in het kader van het onderzoek zou je zout op deze manier kunnen verklaren.

Zout – yan

Orgaan: Nier en Blaas
Element: Water
Rangschikking: Specerij
Natuur: Koud, neutraal
Smaak: Zout
Werking: Steunt de Nieren, bevochtigt, verzacht
verhardingen, doet Qi dalen, koelt Hitte, koelt
Bloed, lost Flegma op, doet verteren, bevordert de darmperistaltiek. Bij Nier Yin en Yang leegte. Bij opstijgend Vuur door Yin leegte: duizeligheid, hoofdpijn, rode ogen, mond en tongzweertjes, bloedend tandvlees, constipatie, pijnlijke keel en heesheid. Bij Flegma en verhardingen in het
lichaam. Niet bij oedeem, diabetes, hoge
bloeddruk, kortademigheid.
Bereiding: Puur / In onze streken volstaat een beetje
Zout voedsel: Algen, zeevis, zeevruchten, oester, zeewier,
zout, kaviaar, zoetwatervis, zout, sojasaus, miso,
mineraalwater

Bij hypertensie (hoge bloeddruk)  meestal Lever & Nier Yin xu = dus niet te veel zout.

Let wel op!
Te veel zout tast de Nier aan. Dus ook gezien het onderzoek. Ga niet experimenteren met te veel zout. Het is ook weer bekend dat teveel zout maagkanker kan veroorzaken.

Het gaat om de energetische werking van zout. Laat dus een expair in de Chinese voedingsleer je goed adviseren wat bij jou mogelijk is!

2 reacties

  1. lieven zegt:

    een erg interessant onderzoek. ik ben benieuwd wat de vervolgonderzoeken op mensen zullen brengen, maar ben alvast positief

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.