Acupunctuur en voedingstips!
Voor velen is het een drama. De examentijd! Wist je dat het een enorm verschil maakt hoe je eet tijdens het studeren? Kijk hier wat je zelf kan doen om makkelijker te studeren.
Heel het jaar ben je serieus bezig, haal je goede punten en is er geen vuiltje aan de lucht. Tot het examen begint. Alles zit in je hoofd, er liggen mooie uittreksel en samenvattingen op je bureau en als je op de fiets stapt om naar school te gaan begint de ellende. Je krijgt een raar gevoel in je buik. Beetje misselijk en wat darmrommelingen. Toch maar snel naar het toilet. Oei…. de ontlasting is wat slapjes en licht van kleur maar geen tijd te verliezen. Eén maal op school beginnen je vingers te trillen, de ademhaling gaat omhoog en het zweet breekt uit. Toch niet weer zoals de vorige keer he’! De examens worden uitgedeeld je wordt al een beetje licht in het hoofd en bij de eerste vraag slaat het noodlot toe. Eén zwarte mist trekt er voor je ogen op. En voor je het weet is alles wat je in het afgelopen jaar geleerd hebt verdwenen. Nu slaat de angst en paniek nog meer toe, het wordt een race tegen de tijd….
Niet alleen tijdens het examen maar ook tijdens het studeren kan je er voor zorgen dat je zo optimaal je hersenen gebruikt. De hersenen worden beïnvoed door:
- vetten
- suikers
- antioxidanten
- vitamines en mineralen
Bij een voedingstekort van de hersenen zien we de volgende verschijnselen:
• Slecht korte-termijn geheugen
• Trage reactie
• Vermoeidheid
• Depressieve buien
• Labiliteit
• Boosheid en agressiviteit
• Angstige gevoelens
• Nerveus gedrag
• Prikkelbaar gedrag
Vetten
De hersenen bestaan uit vet. Eten van de juiste vetten zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Eten van de slechte vetten zorgt letterlijk voor een verslechtering van de kwaliteit van de hersencellen. Ook zal de slechte cholesterol toenemen. Hierdoor slippen de vaten dicht en dat heeft ook invloed op de voeding van de hersencellen.
Goede vetten zijn de plantaardige oliën maar niet de verharde plantaardige transvetten. Omega-3 vetzuren zijn erg goed voor het verbeteren van de basisfuncties van je hersenen. Je vindt deze meervoudig onverzadigde vetzuren veel in vette vis, waaronder zalm.
Suikers
De hersenen zijn de grootste suikerverbruikers van het lichaam. Het is niet bepaald een geheim dat je hersenen van koolhydraten houden. Zo’n 20 procent van alle koolhydraten die je via je voeding binnen krijgt, worden door je hersenen verbruikt. Alleen is dat niet de witte snelle suiker wat hoofdzakelijk in ons voedsel zit. Teveel van deze ongeraffineerde suikers zal een soort verbinding maken tussen het elastisch bindweefsel waardoor blijvend het weefsel zal verstijven. Weefsel wordt daardoor minder soepel. Denk aan de huid, de bloedvaten en ook de hersenen. We noemen het tegenwoordig ook diabetes type 3. Dat is een nieuwe vorm van dementie.
Een te lage bloedsuikerspiegel zal zorgen voor minder energie, en dus voor minder activiteit van de neuronen. Je hersenen doen het dan nog wel, maar een paar flinke versnellingen lager. Dit komt je leerprestaties en je concentratie natuurlijk niet ten goede. Om dit te voorkomen moet je om de twee uur iets eten en zeker geen snelle suikers!
Neem in de ochtend havermout met wat nootjes en een beetje fruit. Warm dat op met ongezoete havermelk of amandelmelk. Tuseendoor kan je dat ook nemen. Is het niet zoet genoeg, doe er dan wat honing of algavesiroop bij. Super goed om je hersenen te voeden.
Antioxidanten
Je hersenen zijn extra gevoelig voor deze vrije radicalen, omdat dit orgaan de meeste zuurstof van alle organen gebruikt en de vrije radicalen onder andere een bijproduct zijn van de stofwisseling. In je hersenen komen dus relatief veel vrije radicalen vrij. Doe je hier niets aan, dan zullen deze vrije radicalen zich in je hersenen gaan ophopen, met alle gevolgen van dien. De grootste functie van vrije radicalen is het doden van je eigen lichaamscellen. Antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen onschadelijk te maken.
Het is dus belangrijk om voeding te eten wat rijk is aan antioxidanten. Om je een paar voorbeelden te geven: uien, grapefruit, kidneybonen, rode pepers, kiwi, kersen, rode druiven, sinaasappels, avocado, bieten, broccoli, pruimen, spruitjes, frambozen, spinazie, aardbeien, boerenkool, knoflook, bramen, bosbessen, rozijnen.
Eet tijdens het studeren zo veel mogelijk fruit en verse groenten!
Vitamines
Je brein is een ontzettend gevoelig orgaan. Zelfs al is er maar een miniem tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, dan zullen de hersenen hier direct op reageren door slechter te functioneren. En dit gebeurt dan lang voordat er zich andere fysieke klachten gaan openbaren. Natuurlijk zijn je hersenen erg flexibel, en zul je een tekort niet direct merken. Je hersenen zullen op een ‘normale’ manier doorgaan. Maar optimaal is het allemaal niet. Vitamine B en zeker B6, B11 en B12 zijn onmisbaar. Ook vitamine C mag je niet missen. Zo zorgt vitamine B6 ervoor dat tryptofaan omgezet wordt naar serotonine. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit (veel antidepressiva zorgen ook voor meer serotonine). Goede bronnen van vitamine B6 zijn onder andere: volkoren producten, bonen, zuivel producten, kip, kalkoen en vis.
In avocado’s zit veel kalium. Dit is een stof die je hersenen op een positieve manier beïnvloedt. Kalium voorkomt onder andere stress. Je kunt kalium in mindere mate ook vinden in sinaasappels, aardappelen, bananen, tomaten, broccoli, sojabonen en abrikozen.
Chinees gezien
De milt zorgt er voor dat je voedsel goed getransformeerd wordt. Als dat niet goed lukt dan ontstaat er damp in het lichaam. De damp zal de hersenen verstoren. Ook piekeren en zorgen maken verstoort de Milt. Studeren hoort daar ook bij. Dus studeren tast de Milt aan! Als je dat weet dan moet je uiterst voorzichtig zijn met voeding die belastend is voor de Milt. Suiker, rauwkost, en ook teveel eten zal damp vormen in het lichaam. Probeer dus geen pizza met veel kaas te eten en daarna nog te studeren je zal zeker in slaap vallen. Koud eten is ook niet goed omdat het lichaam altijd 37 graden moet zijn. Eet je bv ijs van -6 dan moet je lijf daar energie in pompen om dat op te warmen. Dus helaas, ook beter geen ijs eten tijdens de studie.
Advies
Dus.. als je niet in slaap wilt vallen tijdens het studeren dan moet je geen glucosedip krijgen! Geen snelle suikers dus!!! Ik weet het, het is super lekker om te snoepen tijdens de studie maar geloof me het is niet efficient. Probeer je suikerspiegel constant te houden. Eet om de twee uur iets kleins. Het liefst iets warms. Havermout is een suiker die traag wordt afgegeven. Havermout met yoghurt, en een beetje honing is super goed. Of speciale haverkoekjes zie recept hier onder. Wil je iets hartigs, kies dan voor een cracker met avocado en tomaat.
Eet ook op de vaste tijden. Ontbijt lunch en avondeten. Het ritme raakt verstoort tijdens het examen maar hou je aan de vaste tijden.
Acupunctuur
Ga langs de acupuncturist. Acupunctuur kan zeer goed helpen om je rustig te maken en je weer in balans brengen.
Voor meer informatie: 076-5611573 of http://www.pmcbreda.nl
De acupuncturist kan ook oornaaldjes zetten die tijdens de examenperiode blijven zitten. Deze zorgen er voor dat je rustig blijft en helder kan blijven denken.
Je kan zelf ook het “Shen Men” punt (denkpunt) stimuleren met een rijstkorreltje.
Zie de video hier onder.
Recept Brainpowerkoekjes
Ingrediënten voor 6-7 koekjes:
1 rijpe banaan -> vit B6, vit 6, kalium, magnesium
1/2 avocado -> omega 3, kalium, magnesium, vit C
60 gram havermout -> trage suiker, kalium, zink
2 el walnoten (in stukjes hakken) -> kalium, B6, zink
4 dadels, in stukjes -> suiker
1 el agavesiroop
1 eetlepel groene thee poeder -> anti oxidant (zelf maken met groene thee in de vijzel)
1 eetlepel gebroken lijnzaad -> omega 3 (hele lijnzaad op het laatste moment breken)
1 tl bakpoeder
Extra nodig: bakpapier
Alles goed door elkaar kneden en maak er koekjes van die je op de bakplaat legt.
180 graden, 15 a 20 min in de oven.
Eet een koekje tijdens het studeren wanneer je honger krijgt.
2 reacties op “Examenstress Tips!”
Zeer mooie en waardevolle blog Mieke en Dolf. Mag ik hem delen?
Tuurlijk, kijk ook bij de andere blogartikelen