Qigong, de oplossing tegen vermoeidheid

 

Vermoeidheid, wie kent het niet. Het is een ziekte die we te laat herkennen en zelfs niet “erkennen” als een ziekte. Sterker nog, het is de basis voor heel veel verschillende soorten chronische ziekte-beelden in deze maatschappij.

Een leven vol onrust, haast, werk en beleving.

We willen gewoon te veel. Dit heeft als gevolg een overload van prikkels in je lichaam. Alles is Yin en Yang. Er komt geen dag zonder een nacht. Je kan ook niet bellen met je telefoon als je die niet hebt opgeladen ‘s nachts. Dat is ook voor ons lichaam zo. ‘S nachts ga je slapen, maar je lichaam is dan eigenlijk nog super actief. De Yang die normaal overdag in je ledematen zit gaat tijdens het slapen naar binnen en begint daar te werken. De Yin die overdag normaal binnen in je lichaam zit zal dan juist naar buiten trekken en als een dekentje over je de ledematen verlammen waardoor je juist in slaap kan vallen. (dat is ook een reden waarom mensen slecht slapen ondanks ze zo vermoeid zijn. De Yin is te zwak om tot rust te komen en de Yang is te hyperactief (onder invloed van cortisol en adrenaline).
Wanneer je niet genoeg oplaadt en je lijf niet de tijd gunt om te herstellen dan creëer je een energie tekort. Dit tekort kan je normaal wel aanvullen. Denk aan een avondje stappen waarbij je wel drie dagen nodig hebt om bij te komen. Maar dan gun je jezelf ook wel die drie dagen.

Wat gebeurd er wanneer je niet genoeg de tijd neemt om te herstellen en je wilt toch alle activiteiten uitvoeren die je anders ook doet?

Dan zal het lichaam zijn energie ergens anders vandaan moeten halen. Denk aan hetzelfde voorbeeld wanneer je te weinig geld hebt om te leven. Je kan dan een lening nemen bij de bank. Het slimste is dan om te kijken hoe snel je die lening weer kunt aflossen en de maand door te komen met het geld wat je verdient met je werk. Je kan dan ook pas investeren wanneer je echt weer geld teveel hebt. Zo ook met energie. Sporten kost energie. Het levert alleen iets op wanneer je genoeg energie hebt om te gebruiken. Daarom is sporten bij een burn-out niet  slim! Zorg eerst dat je genoeg energie hebt om te investeren in energie.

Qigong is een methode waarbij je leert om om te gaan met je energie. En juist bij vermoeidheid wanneer het lichaam al moeite heeft om zichzelf staande te houden is het slim om wel te bewegen maar niet te overbelasten. En aangezien overbelasting al bij het minst of geringste optreed kan je maar beter onder deskundige leiding leren om te voelen en ervaren wat energie is.

Daarom is Qigong niet alleen een bewegingstherapie maar ook een manier om te leren ademhalen, voelen en mediteren.

Wij hebben een programma opgesteld van 10 weken. Je leert dan in een klein groepje om om te gaan met je energie, je krijgt ademhalingsoefeningen, meditatie, algehele ontspanningsoefeningen en je leert wat voeding doet met je lichaam.

Voor een afspraak kan je bellen met 076-5611573
De eerste lessen zijn op dinsdagmiddag van 1300 tot 1400 uur.

 

3 reacties op “Qigong, de oplossing tegen vermoeidheid”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit: