Gezonde zomerse BBQ eet tips

BBQ tijd

Heerlijk, deze zomer. Al maanden schijnt de zon en nu kondigen ze een ware hitte golf aan. Gelukkig maar voor de mensen die op vakantie zijn. Dus tijd voor de BBQ. Lekker in de achtertuin of op de camping. Op zich is BBQ niet zo ongezond omdat er geen vet of olie bij komt kijken, maar let wel op dat je het vlees niet te zwart bakt. De voorkeur gaat ook naar magere produkten zoals kalkoen, kipfilet of biefstuk. Als je vlees met een randje vet gebruikt, zorg dan dat het vet niet het vuur aanwakkert en alles verbrand.  Je kan dit vlees in een aluminium bakje doen of gewoon op een stukje folie leggen en dan op de BBQ.

Koop ook niet te veel vlees. Het is verleidelijk en je wilt je gasten ook niet teleurstellen met te weinig vlees maar meestal blijft er heel veel over. Haal dus niet al het vlees uit de verpakking en laat een deel in de koelkast liggen. Als het niet wordt gebruikt dan kan je het nog in de vriezer stoppen.

Maak je eigen hamburger van tartaar of gehakte biefstuk i.p.v. het gehakt uit de supermarkt. leg op het hamburgertje een plakje mozzarella en daarboven een schijfje ananas. Leg het op een velletje aluminiumfolie en maak er een dicht pakketje van.
(Rest van de mozzarella kan je samen met een cherrytomaat en een blaadje basilicum op een stokje prikken)

En dan de sausjes! Wist je dat er 57 suikerklontjes in een fles tomatenketchup zit en dat Mayonaise wordt gemaakt van olie en eieren?

Gezonde tomatenketchup:
Bak in een pan met wat olijfolie een gesnipperde ui, een uitgeperste teen knoflook en 2 eetlepels balsamicoazijn. Voeg daarna een kilo tomaten in stukjes met een scheutje water er bij. Laat dit een halfuurtje heel zachtjes stoven. Voeg een mespuntje kaneel en een theelepeltje venkelzaad er bij en laat het nog lichtjes pruttelen totdat het de dikte heeft die je wenst. Af laten koelen en in leuke glazen flessen serveren. (Je kan het aan zoeten met een klein beetje agavesiroop, maar hoeft niet)

Gezonde sauzen zonder olie.
Gezonde sauzen die verkoelend werken kunnen goed gemaakt worden op basis van Yoghurt. 3 eetlepels yoghurt met een theelepel mosterd. Zout peper en knoflook toevoegen en klaar is je basis. Wil je het zoeter, doe er dan een beetje honing bij i.p.v. zout.

Fruit salade goed of niet goed?
BBQ staat in het teken van vlees eten. VEEL vlees eten. Bij het kopen denk je al dat je te weinig vlees hebt maar meestal blijft er heel veel vlees over. Leg niet al het vlees bij de BBQ buiten maar laat ook wat in de koelkast liggen. Probeer vlees niet met je handen aan te raken als je een pak openmaakt en een deel weer terug in de koelkast legt.
Al het vlees wat je eet stapelt zich op in de maag. Het duurt ongeveer vier uur voordat het verteert. Fruit oxideert heel snel en zal zich omzetten in gas en suiker. Wanneer je teveel vlees hebt gegeten dan zal het fruit gaan stapelen. Eet daarna nog ijs als nagerecht bij en de kou zal de stagnatie doen toenemen. Dus… beter niet te veel  fruit eten bij een BBQ.

Een gezond ijsje zelf maken!
Neem een bakje bio yoghurt of Kefir yoghurt (verkrijgbaar bij de AH en proeft nog meer verfrissend aan!). Doe er een klein beetje kokosroom, vanillesuiker , kaneel, honing bij. Zet het in de vriezer. Elk uur even met de staafmixer er doorheen. Als je het wilt eten dan laat je het ijs een klein beetje smelten totdat je er weer met een staafmixer door kan. Dat maakt het heel romig. Daarna voeg je vruchten en stukjes chocolade naar smaak toe.

candy sugar party colorful
Photo by Calebe Miranda on Pexels.com

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit: