Eerste week vakantie….ziek? TCM verklaard.

 

 

TCM verklaard: Vakantie vermoeidheid

Wat is dat toch. Ben je eindelijk vrij en slaat de vermoeidheid of een griepje op je lijf. De eerste week van de vakantie ben je niet van het ligbed te krijgen en zijn de benen zwaar. Raar want de rest van het jaar heb je daar toch geen last van.

Als het alleen maar vermoeidheid is dan mag je nog van geluk spreken. Veel mensen kampen die eerste week ook met griepverschijnselen, hoofdpijn of klachten als eczeem dat toeneemt. Gelukkig duurt het meestal een week maar wel zonde van de vrije dagen die je toch anders had ingepland.


Vanuit de Chinese geneeskunst kennen we twee vormen van energie. De prenatale energie en de postnatale energie.

De prenatale energie die gekoppeld is aan de Nieren krijg je mee van je ouders op het moment van de conceptie. Dit is een kaars die op dat moment wordt aangestoken en wanneer de kaars op is ben je dood. Deze energie is je reserve. De kaars kan in totaal 120 jaar meegaan. Maar door de prenatale energie te verspillen gaat er telkens tijd van af.

De postnatale energie is de energie die je haalt uit je voeding, zuurstof en way of life.

Heel het jaar zijn we onze postnatale energie op een bepaalde manier aan het overbelasten. Dat kan op het gebied van de voeding, zuurstof, of de way of life zijn. Elk verlies van energie zal gecompenseerd worden door een stukje Nier energie (prenatale energie).

Omdat we in een bepaalde levensflow zitten, zijn we niet in staat om een goed inzicht te krijgen hoe we met onze energie omgaan. We verbruiken veel energie omdat we alles gedaan willen hebben wat het leven ons op dat moment biedt. We willen het dus niet zien en voelen. Een mens kan heel lang functioneren met een hoeveelheid postnatale energie en deze aanvullen met de Nier-energie totdat er niks meer over is. Alleen functioneren op de Nier-energie is niet mogelijk en een burn-out is het gevolg.

achievement-bar-business-chart-40140.jpegVergelijk energie met geld. Als je genoeg hebt om te functioneren dan heb je ook nergens last van. Heb je teveel dan kan je investeren maar heb je telkens iets te weinig dan zal het langzaam opgaan. Wanneer je ook niet meer je leningen kan betalen is er sprake van een burn-out / faillissement.

In de eerste week van de vakantie laat je het lichaam toe om daadwerkelijk te voelen waar je staat op energie niveau. Dit komt omdat je niet meer hoeft te presteren, er is geen stress meer, geen agenda en je laat alles los. Dit geeft virussen, bacteriën, vermoeidheid en zwaktes in het lichaam de kans om toe te slaan.

Het goede nieuws is dat je daadwerkelijk in staat bent om te ontspannen. Als je niet los laat wordt je ook niet ziek. Het slechte nieuws is dat het een teken is dat je het afgelopen jaar toch een aantal dingen fout hebt georganiseerd in het leven. Dat kan zijn dat je verkeerd eet, te veel stress ervaart of te weinig beweegt. In ieder geval ben je niet in balans. Ben daar bewust van want alvorens een ziekte zich openbaart is het lichaam al ziek aan het worden. En de meeste ziektes beginnen op deze manier.

Merk je dat je niet in balans bent en zou je er iets aan willen doen met de acupunctuur dan kan je contact opnemen met ons.


IMG_6617 - kopieMieke kan via de face-reading een beeld krijgen hoe je lichaam en geest reageren op het functioneren in het leven. Ze kan dan advies geven waar je op moet letten om meer in balans te komen.

076-5611573

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit: