De zomer droogt de Yin uit

nature beach holiday sand

Nu de zomer al een tijdje bezig is daalt de luchtvochtigheidsgraad. Normaal is 60 procent goed voor ons lichaam maar inmiddels zitten we al op een 15 procent luchtvochtigheidsgraad. In ons kikkerlandje zijn we gewend om in een hoge luchtvochtigheid te leven. Ons lichaam is daar op aangepast. In de Chinese geneeskunst is het de Yin die dan sneller opdroogt in ons lichaam. Yang staat voor warmte en activiteit en Yin staat voor vocht, rust en herstel. Gevolg van vermindering van de Yin kan leiden tot uitdrogen van de huid, hoofdpijn, jeuk en constipatieklachten. Het is daarom erg belangrijk om de Yin aan te vullen in de zomer. Eigenlijk doe je dat meestal vanzelf wel. Je eet in de zomer liever een soepje dan een boerenstamppot. Yin voedsel is soep, vocht, fruit, gestoomde of gekookte groenten en groene thee. Vermijd te veel Yang voedsel. Koffie, alcohol, pepers en gefrituurd eten. Begin in de ochtend al met 2 bekers lauw water. Drink  bij voorkeur water of groene thee. Zet een pannetje of emmer met water in de slaapkamer en laat een raam open, dat zal een stuk schelen met slapen.


Frisse thee drank:
Doe 3 theezakjes (smaak naar keuze) in een kan met 1 liter koud water en laat deze een hele nacht in de koelkast trekken. De volgende dag heb je je eigen ijsthee.

Doe in een kan met water een halve komkommer in schijfjes, wat takjes munt en een geschilde limoen in stukjes. Paar ijsblokjes en je hebt een heerlijke frisse zomerdrank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.