Kokos olie als muggenmelk

 

Teken, muggen, bijtvliegen en bloedzuigende insecten die als vraatzuchtige monsters op je duiken alsof er honing op je lijf is gesmeerd. Je weet niet waar ze vandaan komen maar voordat je het weet voel je weer een steek ergens op je arm of been. Had ik toch maar een lange broek aangedaan denk je dan.

Bijna een vijfde van alle infectieziekten wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende organismen die door insecten worden overgedragen (de zogenaamde vectorziekten).

De Chinese geneeskunst gaat uit van een sterk immuunsysteem of men al dan niet ziek wordt van insectenbeten, maar in sommige streken zijn insectenwerende middelen de beste manier van preventie.

 

Het meest effectieve en langwerkende insectenwerend middel is DEET (N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide). Het was lange tijd de standaard in de preventie van vectorziekten zoals malaria, maar het heeft veel ongewenste bijwerkingen en het is vooral heel erg giftig voor iedereen maar voornamelijk voor zwangere vrouwen en baby’s.

 

Natuurlijke alternatieven, vooral essentiële oliën zoals die bijvoorbeeld van citronella, tea tree en lavendel zijn doeltreffend en relatief veilig, maar ze werken slechts kort omdat het vluchtige stoffen zijn. De meeste essentiële oliën werken slechts twee tot vier uur.


De beste natuurlijke manier van insecten weren is kokosolie!

KokosHet gaat niet om de de kokosolie zelf, dat heeft weinig effect op insecten. Het gaat om de vetzuren die in de kokosolie zitten en langer en beter werken dan DEET! Voornamelijk Laurinezuur in kokosolie heeft de sterkste werking.

Vanuit onderzoek is gebleken dat een mengsel van middellangeketenvetzuren in een waterige zetmeeloplossing koeien tot 96 uur kon beschermen tegen bijtvliegen.

In een andere test werd het effect van kokosvetzuren vergeleken met DEET voor het afweren van bedwantsen. De kokosvetzuren hadden de sterkste en de langste werking. Ze waren na zeven dagen nog werkzaam, terwijl het effect van DEET al na drie dagen afnam.
In een vervolgexperiment werd getest in welke tenten de bedwantsen zouden kruipen. De tenten werden behandeld met kokosvetzuren of met DEET. Na drie dagen steeg het aantal bedwantsen in de met DEET behandelde tenten, terwijl de met kokosvetzuren behandelde tenten tot twee weken een sterke afwerende werking behielden.
In een laboratoriumtest met twee soorten teken hadden de kokosvetzuren gedurende een week een sterke afwerende werking, vergelijkbaar met de werking van DEET. Ook tegen muggen zijn ze even doeltreffend als DEET, maar dan moeten wel hogere concentraties gebruikt worden.
Kokosvetzuren zijn volgens de onderzoekers een goedkoop en veilig alternatief voor het schadelijke DEET in de preventie van vectorziekten bij mensen en dieren.
Bron:PlaceboNocebo

Zout , Tumor en TCM

Zout is in de Chinese geneeskunst een product wat super Yin is. Vanuit de Chinese voedingsleer kan het ook verhardingen in het lichaam weer verweken of oplossen. Lees hier over een westers onderzoek waarin wordt beschreven dat zout de tumorgroei kan remmen en ik geef daarna een verklaring vanuit de Chinese voedingsleer.

Zout vermindert tumorgroei vanuit immuuncellen

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van Professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een hoge zoutopname tumorgroei in muizen kan remmen. Het zout verandert de functie van immuuncellen die een rol spelen in de lichaamseigen bescherming tegen kanker. De vondst kan mogelijk bestaande anti-kankerimmuuntherapieën verbeteren.

Zout beïnvloedt experimentele tumormodellen

Te veel zout is gelinkt aan een verhoogd risico op een hoge bloeddruk en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het heeft ook een impact op ons immuunsysteem. Een dieet met veel zout verwart de immuuncellen waardoor ze mogelijk het eigen lichaam aanvallen. Maar interessant genoeg kan dit negatieve effect nuttig blijken in een andere geneeskundige toepassing: immuuntherapie tegen kanker. Het hoge-zouteffect blijkt namelijk ook de aanvallen van het immuunsysteem tegen kankergezwellen te versterken.

Een internationaal team wetenschappers geleid door Prof. Kleinewietfeld, met als partners Prof. Sven Brandau (Universiteit van Duisburg-Essen, Duitsland), Dr. Thomas Kammertöns (Charite & MDC-Berlin, Duitsland) en Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) onderzocht hoe een voedingspatroon met veel zout tumorgroei beïnvloedt in muizen. Veel zout bleek samen te gaan met een vertraagde tumorgroei. Dit kwam door de gewijzigde werking van de  ‘myeloid-derived suppressor cellen’ (MDSCs). Dit zijn immuuncellen die normaal gezien verhinderen dat andere immuuncellen tumoren aanvallen.

Een nieuwe functie voor immuuncellen

Toen de onderzoekers cellen aan een hoge zoutconcentratie blootstelden, zagen ze dat de MDSCs van functie veranderden, en minder in staat waren hun originele taak uit te voeren. Gevolg: de andere immuuncellen konden de tumoren aanvallen. 

Zout gezien vanuit de Chinese voedingsleer

Zout is een mineraal. Soms ligt het al miljoenen jaren ergens in de Himalaya te wachten tot het uiteindelijk op je hardgekookt eitje gestrooid wordt.
In die miljoenen jaren tijd heeft het zout al de energie in zijn omgeving kunnen opnemen. Vandaar dat zout gewonnen uit de zee energetisch veel minder sterk is. Elk mineraal in de Chinese voedingsleer is super Yin. Je kan iets niet Yinner maken dan een baksteen of iets wat miljoenen jaren stil heeft gelegen in de grond. Yin betekent dat het staat voor rust en herstel. Yang is activeren en bewegen.

Yin Yang
rust activeren
herstel bewegen
verkoelen verwarmen
krimpen groeien

Een tumor is een cel die versneld wilt groeien. Een Yange activiteit! Door zout aan het lichaam toe te voegen is het theoretisch mogelijk om de Yin zodanig te versterken waardoor de tumor geremd wordt in de groei.
Vanuit de Chinese voedingsleer heeft zout ook een oplossende werking. Het verweekt knobbels en verhardingen. Ook in het kader van het onderzoek zou je zout op deze manier kunnen verklaren.

Zout – yan

Orgaan: Nier en Blaas
Element: Water
Rangschikking: Specerij
Natuur: Koud, neutraal
Smaak: Zout
Werking: Steunt de Nieren, bevochtigt, verzacht
verhardingen, doet Qi dalen, koelt Hitte, koelt
Bloed, lost Flegma op, doet verteren, bevordert de darmperistaltiek. Bij Nier Yin en Yang leegte. Bij opstijgend Vuur door Yin leegte: duizeligheid, hoofdpijn, rode ogen, mond en tongzweertjes, bloedend tandvlees, constipatie, pijnlijke keel en heesheid. Bij Flegma en verhardingen in het
lichaam. Niet bij oedeem, diabetes, hoge
bloeddruk, kortademigheid.
Bereiding: Puur / In onze streken volstaat een beetje
Zout voedsel: Algen, zeevis, zeevruchten, oester, zeewier,
zout, kaviaar, zoetwatervis, zout, sojasaus, miso,
mineraalwater

Bij hypertensie (hoge bloeddruk)  meestal Lever & Nier Yin xu = dus niet te veel zout.

Let wel op!
Te veel zout tast de Nier aan. Dus ook gezien het onderzoek. Ga niet experimenteren met te veel zout. Het is ook weer bekend dat teveel zout maagkanker kan veroorzaken.

Het gaat om de energetische werking van zout. Laat dus een expair in de Chinese voedingsleer je goed adviseren wat bij jou mogelijk is!

MoederKOEK met verboden vrucht

Moederdag

Lees deze blog voor een heerlijk Moederdag recept en waarom baby’s zo hulpeloos zijn.

Petje af voor alle moeders! De mens-moeder heeft het niet gemakkelijk als je het vergelijkt met andere dieren uit de natuur. Wanneer een kalf voor het eerst het licht ziet tijdens de geboorte, valt hij zo uit zijn moeder een meter naar beneden op zijn kop in het verse gras. Meteen probeert de kalf snel mogelijk op te staan en niet zo lang daarna zet hij al zijn eerste stapjes. De mens heeft het wat dat betreft een stukje lastiger. De baby die geboren wordt is vrij hulpeloos. En zelfs na 1.5 jaar wanneer de eerste stapjes gezet worden is het kind nog steeds volledig afhankelijk van moeder.
Onze moeders zijn dus één van de meest hard werkende moeders in de natuur. Daar kan geen ander dier tegen op. Zee schildpadden-moeders hebben het nog makkelijker. Die laten hun baby in een ei, dumpen ze in een gat op het strand en laten ze daar aan hun lot over. Wanneer de zeeschildpad baby uitkomt zal hij nooit weten wie zijn moeder was.

Hersenpannetje

De reden dat onze baby’s zo hulpeloos zijn komt door de evolutionaire groei van de hersenen. Naarmate we steeds slimmer werden en onze hersenen steeds meer gingen gebruiken werden ze ook groter. De schedel werd ook groter. Een ander probleem was dat de mens ook rechtop ging lopen. Gevolg was dat de stand van het bekken anders werd. Eigenlijk zijn we te snel te slim geworden. Het bekken heeft zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan de grote van het hoofd. De enige oplossing die de natuur kon bieden was het kind vroeger geboren laten worden zodat het hoofd nog door het geboorte kanaal kan.
Onze baby’s zijn prematuurtjes. De schedel verdubbeld zich in het eerste jaar. Hierdoor zijn we als mens de slimste wezens op aard maar de consequentie is dat moeder wel heel veel energie en tijd in het kind moet pompen. Dus alle lof voor alle moeders!


MoederKOEK met verbodenvrucht

Voor alle moeders een lekker gezond receptje.
Een super gezonde cake voor Moederdag met als verbodenvrucht natuurlijk de appel!

 • 3 eetlepels kokosolie
 • 200 gram gemalen amandelen
 • 3 eetlepels ahornsiroop
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 theelepel citroensap
 • rasp van een 1/2 citroen
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 3 eieren
 • 2 appels

Verhit de oven tot 180 graden.
Meng alle ingredienten in een kom, behalve de eieren, olie en appel.
Maak een kuiltje in het beslag en meng de eieren er door met de gesmolten kokosolie.
Schil de appel, haal het klokhuis er uit en snij in kleine plakjes.
Doe het beslag in een bakvorm en leg daar boven de plakjes appel op.
Bak de koek in 20 tot 25 minuten.


Ben je nog geen moeder?

Heb je wat problemen met de het zwanger worden, denk dan eens aan Mercier therapie of acupunctuur.
Ook bij PmcBreda kan je Mercier therapie en acupunctuur volgen.
Klik hier voor de link.


Bekkenbodem therapie in Breda
klik hier voor bekkenbodemtherapie in Breda

Examenstress Tips!

Acupunctuur en voedingstips!

Voor velen is het een drama. De examentijd! Wist je dat het een enorm verschil maakt hoe je eet tijdens het studeren? Kijk hier wat je zelf kan doen om makkelijker te studeren.

Heel het jaar ben je serieus bezig, haal je goede punten en is er geen vuiltje aan de lucht. Tot het examen begint. Alles zit in je hoofd, er liggen mooie uittreksel en samenvattingen op je bureau en als je op de fiets stapt om naar school te gaan begint de ellende. Je krijgt een raar gevoel in je buik. Beetje misselijk en wat darmrommelingen. Toch maar snel naar het toilet. Oei…. de ontlasting is wat slapjes en licht van kleur maar geen tijd te verliezen. Eén maal op school beginnen je vingers te trillen, de ademhaling gaat omhoog en het zweet breekt uit. Toch niet weer zoals de vorige keer he’! De examens worden uitgedeeld je wordt al een beetje licht in het hoofd en bij de eerste vraag slaat het noodlot toe. Eén zwarte mist trekt er voor je ogen op. En voor je het weet is alles wat je in het afgelopen jaar geleerd hebt verdwenen. Nu slaat de angst en paniek nog meer toe, het wordt een race tegen de tijd….

Niet alleen tijdens het examen maar ook tijdens het studeren kan je er voor zorgen dat je zo optimaal je hersenen gebruikt. De hersenen worden beïnvoed door:

 1. vetten
 2. suikers
 3. antioxidanten
 4. vitamines en mineralen

Bij een voedingstekort van de hersenen zien we de volgende verschijnselen:

•  Slecht korte-termijn geheugen
•  Trage reactie
•  Vermoeidheid
•  Depressieve buien
•  Labiliteit
•  Boosheid en agressiviteit
•  Angstige gevoelens
•  Nerveus gedrag
•  Prikkelbaar gedrag

Vetten

De hersenen bestaan uit vet. Eten van de juiste vetten zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Eten van de slechte vetten zorgt letterlijk voor een verslechtering van de kwaliteit van de hersencellen. Ook zal de slechte cholesterol toenemen. Hierdoor slippen de vaten dicht en dat heeft ook invloed op de voeding van de hersencellen.
Goede vetten zijn de plantaardige oliën maar niet de verharde plantaardige transvetten. Omega-3 vetzuren zijn erg goed voor het verbeteren van de basisfuncties van je hersenen. Je vindt deze meervoudig onverzadigde vetzuren veel in vette vis, waaronder zalm.

Suikers

De hersenen zijn de grootste suikerverbruikers van het lichaam. Het is niet bepaald een geheim dat je hersenen van koolhydraten houden. Zo’n 20 procent van alle koolhydraten die je via je voeding binnen krijgt, worden door je hersenen verbruikt. Alleen is dat niet de witte snelle suiker wat hoofdzakelijk in ons voedsel zit. Teveel van deze ongeraffineerde suikers zal een soort verbinding maken tussen het elastisch bindweefsel waardoor blijvend het weefsel zal verstijven. Weefsel wordt daardoor minder soepel. Denk aan de huid, de bloedvaten en ook de hersenen. We noemen het tegenwoordig ook diabetes type 3. Dat is een nieuwe vorm van dementie.

Een te lage bloedsuikerspiegel zal zorgen voor minder energie, en dus voor minder activiteit van de neuronen. Je hersenen doen het dan nog wel, maar een paar flinke versnellingen lager. Dit komt je leerprestaties en je concentratie natuurlijk niet ten goede. Om dit te voorkomen moet je om de twee uur iets eten en zeker geen snelle suikers!

Neem in de ochtend havermout met wat nootjes en een beetje fruit. Warm dat op met ongezoete havermelk of amandelmelk. Tuseendoor kan je dat ook nemen. Is het niet zoet genoeg, doe er dan wat honing of algavesiroop bij. Super goed om je hersenen te voeden.

Antioxidanten

Je hersenen zijn extra gevoelig voor deze vrije radicalen, omdat dit orgaan de meeste zuurstof van alle organen gebruikt en de vrije radicalen onder andere een bijproduct zijn van de stofwisseling. In je hersenen komen dus relatief veel vrije radicalen vrij. Doe je hier niets aan, dan zullen deze vrije radicalen zich in je hersenen gaan ophopen, met alle gevolgen van dien. De grootste functie van vrije radicalen is het doden van je eigen lichaamscellen. Antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen onschadelijk te maken.

Het is dus belangrijk om voeding te eten wat rijk is aan antioxidanten. Om je een paar voorbeelden te geven: uien, grapefruit, kidneybonen, rode pepers, kiwi, kersen, rode druiven, sinaasappels, avocado, bieten, broccoli, pruimen, spruitjes, frambozen, spinazie, aardbeien, boerenkool, knoflook, bramen, bosbessen, rozijnen.
Eet tijdens het studeren zo veel mogelijk fruit en verse groenten!

Vitamines

Je brein is een ontzettend gevoelig orgaan. Zelfs al is er maar een miniem tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, dan zullen de hersenen hier direct op reageren door slechter te functioneren. En dit gebeurt dan lang voordat er zich andere fysieke klachten gaan openbaren. Natuurlijk zijn je hersenen erg flexibel, en zul je een tekort niet direct merken. Je hersenen zullen op een ‘normale’ manier doorgaan. Maar optimaal is het allemaal niet. Vitamine B en zeker B6, B11 en B12 zijn onmisbaar. Ook vitamine C mag je niet missen. Zo zorgt vitamine B6 ervoor dat tryptofaan omgezet wordt naar serotonine. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit (veel antidepressiva zorgen ook voor meer serotonine). Goede bronnen van vitamine B6 zijn onder andere: volkoren producten, bonen, zuivel producten, kip, kalkoen en vis.

In avocado’s zit veel kalium. Dit is een stof die je hersenen op een positieve manier beïnvloedt. Kalium voorkomt onder andere stress. Je kunt kalium in mindere mate ook vinden in sinaasappels, aardappelen, bananen, tomaten, broccoli, sojabonen en abrikozen.

Chinees gezien

De milt zorgt er voor dat je voedsel goed getransformeerd wordt. Als dat niet goed lukt dan ontstaat er damp in het lichaam. De damp zal de hersenen verstoren. Ook piekeren en zorgen maken verstoort de Milt. Studeren hoort daar ook bij. Dus studeren tast de Milt aan! Als je dat weet dan moet je uiterst voorzichtig zijn met voeding die belastend is voor de Milt. Suiker, rauwkost, en ook teveel eten zal damp vormen in het lichaam. Probeer dus geen pizza met veel kaas te eten en daarna nog te studeren je zal zeker in slaap vallen. Koud eten is ook niet goed omdat het lichaam altijd 37 graden moet zijn. Eet je bv ijs van -6 dan moet je lijf daar energie in pompen om dat op te warmen. Dus helaas, ook beter geen ijs eten tijdens de studie.

Advies

Dus.. als je niet in slaap wilt vallen tijdens het studeren dan moet je geen glucosedip krijgen! Geen snelle suikers dus!!! Ik weet het, het is super lekker om te snoepen tijdens de studie maar geloof me het is niet efficient. Probeer je suikerspiegel constant te houden. Eet om de twee uur iets kleins. Het liefst iets warms. Havermout is een suiker die traag wordt afgegeven. Havermout met yoghurt, en een beetje honing is super goed. Of speciale haverkoekjes zie recept hier onder. Wil je iets hartigs, kies dan voor een cracker met avocado en tomaat.

Eet ook op de vaste tijden. Ontbijt lunch en avondeten. Het ritme raakt verstoort tijdens het examen maar hou je aan de vaste tijden.

Acupunctuur

Ga langs de acupuncturist. Acupunctuur kan zeer goed helpen om je rustig te maken en je weer in balans brengen.
Voor meer informatie: 076-5611573 of http://www.pmcbreda.nl
De acupuncturist kan ook oornaaldjes zetten die tijdens de examenperiode blijven zitten. Deze zorgen er voor dat je rustig blijft en helder kan blijven denken.

Je kan zelf ook het “Shen Men” punt (denkpunt) stimuleren met een rijstkorreltje.
Zie de video hier onder.


Recept Brainpowerkoekjes

Ingrediënten voor 6-7 koekjes:
1 rijpe banaan -> vit B6,  vit 6, kalium, magnesium
1/2 avocado -> omega 3, kalium, magnesium, vit C
60 gram havermout -> trage suiker, kalium, zink
2 el walnoten (in stukjes hakken) -> kalium, B6, zink
4 dadels, in stukjes -> suiker
1 el agavesiroop
1 eetlepel groene thee poeder -> anti oxidant (zelf maken met groene thee in de vijzel)
1 eetlepel gebroken lijnzaad -> omega 3 (hele lijnzaad op het laatste moment breken)
1 tl bakpoeder
Extra nodig: bakpapier

Alles goed door elkaar kneden en maak er koekjes van die je op de bakplaat legt.

180 graden, 15 a 20 min in de oven.

Eet een koekje tijdens het studeren wanneer je honger krijgt.

+

Zeg maar dag tegen de dag van de arbeid!

1 mei – Dag van de arbeid

Stress, burn-out, overbelastings klachten….. waar zijn we mee bezig????

Vroeger werkte men hard en veel. De werkomstandigheden waren slecht en ongezond. Dit leidde tot opstand in Amerika en Europa en in 1889, op de zogenaamde Tweede Internationale in Parijs, werd 1 mei in heel Europa als officiële internationale dag van de arbeid uitgeroepen. Het doel was om door de vieringen en het op de been brengen van grote groepen arbeiders, de strijd voor de achturige werkdag te versterken.

We zijn nu meer dan 100 jaar verder en wat zijn we er mee opgeschoten? Volgens mij helemaal niks. Ja… de werkuren zijn wel veel minder geworden maar helaas de arbeidsomstandigheden niet. Er is veel meer psychische en emotionele druk op het werk en de burn-outs vliegen om je oren terwijl we zelfs maar gemiddeld 7 uur op een dag werken.

Lichamelijke overbelasting wordt vervangen door psychische uitputting. Ik weet niet wat erger is maar als je kijkt naar de lichamelijke aantasting dan is er energetisch niet zoveel verschil. Chinees gezien is de Functie van de Nier de energie die zorgt voor je reserve energie. Constante lichamelijk overbelasting zal de normale energie die je haalt uit je voeding, je zuurstof en de manier van leven opbranden. Dit is de functie van de Milt. De Milt staat voor transformatie van voedsel, transportatie van voedsel en voedsel omzetten in energie. De Milt raakt uitgeput en het gevolg is dat je alleen nog maar gebruik kan maken van je Nier energie (je reserves). Dit kan je niet ongestraft eindeloos volhouden.

Ikigai

De japaners worden het oudst van alle mensen op de aarde. Zei zeggen wanneer je een goede Ikigai hebt dan wordt je 100 jaar. Een ikigai is een manier van werken dat geen energie kost. Je kan het zien wanneer je met een hobby bezig bent en je volledig de tijd verliest. Je krijgt juist energie van het uitvoeren van je hobby. Van hard werken krijg je geen burn-out! Wel van de dingen doen die je niet leuk vindt.

Ik stel voor om 1 mei de dag van de bezinning te maken.

In alle landen om ons heen zijn ze op 1 mei vrij. Op zich niet zo verkeerd. Wij moesten na de oorlog zo nodig kiezen voor koningsdag op 30 april zodat 1 mei wegviel.
Laten we 1 mei ook vrij zijn en iedereen zou op die dag eens moeten bedenken:

“waar ben ik in godsnaam mee bezig” 

Pak eens een groot stuk papier. Schrijf eens op wat je nu gelukkig maakt. Hoeveel uur op een dag en hoeveel dagen in de week zijn er nu echt voor jou. Dat jij je ding kan doen wat je happy maakt. En werk hoort daar ook bij!
Niet elke minuut van de dag hoeft plezierig te zijn maar als je uit gaat van een goede balans in het leven, wat resulteert in een gezond lichaam en geest, dan zou je elke dag daar wel bewust van moeten zijn.
De mensen 100 jaar geleden waren nog niet zo gek. Zij hoefde die vraag niet te stellen want er waren zichtbare slechte werkomstandigheden. Nu proberen we de meeste slechte werkomstandigheden weg te poetsen door een airco, goede bureaustoelen, flexplekken, auto van de zaak etc…. Maar er is nog te weinig aandacht voor de onzichtbare werkomstandigheden. Deze worden beduidend ook slechter. De arbeidsmarkt wordt vernietigd door protocollen en wantrouwen. In elke beroepstak kan je daar wel voorbeelden van vinden. We worden daar zeker niet gelukkiger van.

Dus denk als een echte Ikigariër!
Zeg maar dag tegen de dag van de arbeid. Vanaf nu de dag van bezinning!

 

 

 

Appeltjes van Oranje

De Sinaasappel

Wist je dat de sinaasappel uit China komt?
Lees hier hoe de de sinaasappel aan zijn naam komt, wat hij medicinaal voor ons betekent en wat de link is met ons koningshuis.

Vandaag is het koningsdag waar alles in het teken staat van feestvieren koekhappen en spijkerpoepen. Iedereen de straat op. Alles in het teken van oranje. De naam Oranje komt van de streek Orange dat ligt in de provence in Frankrijk. De naam Orange komt van de sinaasappel die werd geimporteerd uit China. Het was een staatje midden in frankrijk dat van 1163 tot 1711 zelfstandig is geweest. Willem met de Hoorn was een hoveling van Karel de grote en was de eerste graaf van Orange. In 1544 erfde willem van Oranje het vorstendom van de zoon van Willems oom Hendrik III van Nassau-Breda. Sindsdien is de kleur oranje een staatssymbool geworden.

Oranje boven!

In die tijd was de vlag ook oranje wit rood, waarbij het oranje bovenaan stond. Vandaar Oranje boven! Toen oranje werd vervangen door rood mocht men alsnog het oranje als wimpel boven de vlag plaatsen.

Terug naar de “Orange” of in het Nederlands de sinaasappel. De eerste sinaasappelen kwamen uit China. Deze waren heel erg bitter. De Chinezen gebruikte die in allerlei gerechten om de lever te zuiveren. Vanuit Spanje werden ze verspreid door Europa. Daar werden ze naranja genoemd. De zoete drank aangelengd met water kennen wij als ranja. In de verschillende Europese landen werd de naam veranderd in arnange en in Nederland Appelen van Arencen. Uiteindelijk veranderde de naam mede door de kleur van Arange in Orange en in Nederland Appeltjes van Oranje.

De China’s appel

In de 16e eeuw importeerde de Portugezen vanuit China een ander soort sinaasappel. Deze was veel zoeter. Om verwarring te voorkomen moest er een andere naam verzonden worden. Dit werd de China’s appel. En later de Sinaasappel.

De Mandarijn

In China werd de mandarijn als de vrucht van de rijken gezien. De vrucht stond net zo hoog in aanzien als de hoogste Chinese staatsambtenaren in de typische oranje kleding “de Mandarijnen”. Vandaar dat men de vrucht mandarijn is gaan noemen.

Volgens de Chinese voedingsleer

Appelsien of sinaasappel – citrus sinensis osbeck – tian chen – chengzi – sweet orange

Gebruikte deel is de vrucht, de pit of de schil.
De “natuur” is koel tot koud. Dat betekent dat het meer de Yin voedt.
De smaak is zoet en zuur en zal dus meer inwerken op de maag en lever. Daardoor produceert het sappen, doet de energie dalen en bevordert het de spijsvertering. Je kan het gebruiken bij Maag Qi en Yin deficiëntie en Hitte in de Maag: dorst en droge mond, vnl na excessief alcoholverbruik.

Bij rebellerende Qi (de energie van de maag die omhoog gaat wat eigenlijk niet zou moeten) door Hitte: misselijkheid, verminderde eetlust, braken.

Bij Hitte accumulatie in de Onderste warmer met pijnlijk urineren, koorts en Zomer Hitte of een blaasonsteking.

Bij hevig zweetverlies na fysieke inspanning.

Niet gebruiken bij:
– Externe Wind Koude, dat is wind en koude van buiten of airco.
– Flegma Damp. Daarmee wordt bedoeld dat er slijm en vocht in het lichaam is.
– Bij koude in de longen. Mensen hebben snel de neiging om veel sinaasappelen te eten of de sap te drinken wanneer ze verkouden zijn. Chinees gezien is dat niet handig omdat de koude in de longen door de sinaasappel in stand wordt gehouden.

 • Sinaasappelen kunnen ook prikkelbaarheid, rusteloosheid en allergische symptomen bij kinderen veroorzaken.

 

De Schil is bitter, scherp en warm van natuur.
Hij lost slijm op, stopt hoest en is goed voor de Maag en Milt.

De zaadjes zijn bitter, warm, vermindert zwelling en stopt pijn.


Bij acute en chronische bronchitis:

Neem 1 verse sinaasappel inclusief de schil.

Was de schil eerst heel goed!
Snij in 4 stukken.
Voeg 15 gram suiker toe.
Voeg water toe en stoom gedurende ½ uur.
Eet met schil op. 2 x per dag.


Borstvoedingsproblemen

Ontstoken en gezwollen borsten of koorts met afkeer van koude.

Neem 12 gram sinaasappelzaadjes, plet ze.
Voeg 30 cc gekookt water toe en rijstwijn (of sake).

Drink half op, met de rest wrijf je met een watje de borst in.

Sinaasappelzaadjes = bitter, warm, vermindert zwelling, en stopt pijn.


Aangezichts-acné

Neem de zaadjes van de onrijpe sinaasappel, plet ze tot stof, voeg een klein beetje water toe tot pasta, wrijf in iedere avond en laat trekken gedurende de nacht.


 

Wil je meer weten over de Chinese Voedingsleer. wordt dan lid van deze blog of volg 1 van de lezingen die Dolf geeft in Nederland of België. Stuur een mailtje voor de data. 

 

 

 

Van paasei tot plofkip

Van paasei tot plofkip

Eerste paasdag zit er op. Wel lekker gegeten. Nu vandaag nog brunchen en dan heb ik voor de komende dagen wel genoeg eieren en asperges gegeten.

Op zich wel een leuke traditie maar wat vieren we nu eigenlijk?

Pasen is van oorsprong een heidens feest. De Germanen vierden het al nog voordat Jezus geboren was. Eigenlijk vieren we met Pasen het begin van het nieuwe seizoen. Heel de winter hebben we stil gezeten, ons lichaam stond in een behouden spaarstand en wanneer de eerste zonnestralen onze hersenen prikkelen dan barst er letterlijk een bom in de natuur. In een week tijd zitten er duizenden bladeren aan de bomen. Vogels beginnen eieren te leggen en de natuur komt in kleur. vroeger was dat voor de mensen een enorme opluchting en dat moest zeker gevierd worden. Nu eten we de eieren op met de asperges en het lammetje wat zojuist nog huppelend in de wei stond ligt ook op ons bord.

De eieren symboliseren het nieuwe leven en de tijd dat de dieren jongen krijgen. Kuikentjes en lammetjes worden geboren. Bloesems en bollen komen uit en om dat te vieren hingen de mensen de eieren in een heilige boom. De kerk verketterde de heilige lente feesten en wist van Pasen een Christelijk feest te maken. Eigenlijk ook wel symbolisch hoe Jezus weer opstaat uit de dood zoals een boom in de herfst zijn bladeren verliest en in de lente weer verrijst. Zo hebben ze kerst gekoppeld aan de verering van de kortste dag. Voor de mensen destijd een reden voor een goed feest om te vieren dat de dagen weer langer werden en de lente in aantocht was.

Voor ons mensen is het niet meer een noodzaak om de goden te aanbidden door eieren aan een tak te hangen om te hopen op een goed en vruchtbaar seizoen. We weten zeker dat de supermarkten de komende maanden toch wel gevuld liggen met alle producten die we nodig hebben zonder dat we “Demeter” (zus van Zeus en godin van de oogst en vruchtbaarheid) om hulp hoeven te vragen.


Hoe gezond hebben we nu gegeten met Pasen?

easter eggs

Foto door Pixabay op Pexels.com

Eieren zijn wel gezond zolang de kip ook eet wat hij moet eten. Een kip is de evolutionaire transformatie van een tyrannosaurus rex. Na de dinosaurus tijd hebben de vogels geregeerd over de aarde. Stel je een kip voor van 10 meter groot. Die zou alles verslinden wat hij tegenkomt. De kip is dus een kleine tyrannosaurus. Wat hij moet eten is alles wat hij tegenkomt en kan verslinden. In de natuur zijn dat zaden en allerlei beestjes als insecten en wormen. In gevangenschap eet de kip hoofdzakelijk maismeel met vitamines en allerlei medicatie om niet ziek te worden. Een plofkuiken moet in 6 weken tijd een volgroeide 2,2 kilo wegende kipburger worden. Voor het milieu is dat natuurlijk wel heel gunstig maar voor ons lichaam niet. Wat de kip eet, eten wij ook. Elk hormoon, medicijn of allerlei ander eetbaar vulmiddel voor de kip komt ook in ons lichaam terecht.

Bij eieren zien we dat ze nog maar weinig omega 3 bevatten. Omega 3 zit normaal met omega 6 in vlees, eieren en melk in verhouding van 1:2. Omega 3 is de Yinne kant van het verhaal en omega 6 de Yange. Omega 3 zorgt voor de parasympaticus, stimuleert dus eigenlijk de rust en herstel. Omega 6 zorgt meer voor ontstekingsreacties en stimuleert de sympaticus. Allebei hebben we ze nodig. Maar omdat kippen en koeien niet meer eten wat ze in de natuur zouden moeten eten verandert de verhouding van omega 3 en 6 in 1:20!!
We zijn al zo gestrest. Ons immuunsysteem is al laag en ontstekingsreacties nemen de overhand. Ontsteking van de huid, verzuring van de spieren, ontstekingen in de darmen en maag, maar denk ook aan de toename van allergieën en auto-immuunziektes! Het eten van de verkeerde eieren, vlees en alle melkproducten spelen een zeer grote rol in ons leven.

Waar kan je op letten?

Alle producten waar melk of boter in verwerkt is zal zeker als het om massaproductie gaat niet oké zijn wat betreft de verhouding omega 3 en 6.
Ook wil niet zeggen dat biologisch vlees altijd goed is. Het gaat er nu niet om hoe het dier geleefd heeft maar wat hij te eten krijgt. Je kan mij niet vertellen dat alle bio kippen die in de supermarkt liggen ook insecten en wormen te eten krijgen.

Er bestaan omega 3 eieren. Dat zijn kippen die extra omega 3 voedsel toegediend krijgen.

Het beste is dus je eigen kippen houden. Lekker los laten lopen en af en toe lijnzaad te eten geven voor extra omega 3. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar.

Zelf kan je ook elke dag wat gebroken lijnzaad eten. Dat zal zeker de hoeveelheid omega 3 verhogen in je lichaam en dus ook de kans op ontstekingen verminderen!

Heb je vragen hier over of wil je meer weten over onverklaarbare ontstekingsreacties in het lichaam, neem dan contact met ons op.

Carnaval overleving tips!

Het is weer zover. 5 dagen feest. Wel leuk natuurlijk maar hoe hou je het vol vraag je jezelf af. Lees dit stukje en de komende dagen kan je vlekkeloos carnaval overleven. Minder hoofdpijn en een stuk fitter de volgende dag beginnen is toch wel wat waard.

Carnaval staat voor drank, overvolle cafe’s, zwetende lijven en jezelf een weg banen door een menigte mensen die zelf niet beslissen of ze nu naar links of rechts bewegen. Alles op het ritme van de hoempapa muziek.

Toch is het in het zuiden een groot succes waar mensen al vanaf november naar uit kijken. Om te voorkomen dat je de volgende ochtend wakker wordt met barstende koppijn kan je het beste kiezen voor bier. Dit heeft een minder alcoholpercentage dan wijn en sterke drank. Ga in ieder geval niet mixen met verschillende dranken. Het probleem is dat alcohol een uitdrogend effect heeft op het lichaam en een belastend effect op de lever. Doordat je met 10 man op een vierkante meter staat en de hele avond in beweging bent, verlies je heel veel vocht. Je lijf snakt naar vocht en de biertjes vliegen er in zonder moeite. Gevolg is dat je nog meer uitdroogt. De hersenen drogen op en gaan schuren langs je schedeldak waardoor je het effect van een kater ervaart. De tip is daarom ook om af en toe glazen water tussendoor te drinken. Of probeer het bier te verspreiden over de avond, dat is minder belastend voor de lever.

Wanneer André Hazes klinkt met “het is tijd, de hoogste tijd”, en iedereen de kroeg wordt uitgeveegd drink dan nog snel twee glazen Cola. Ik weet het, Cola is nu niet bepaald een gezond drankje maar in dit geval werkt het in op de hersenen die de suikers hard nodig hebben.

Trek je jas al aan voordat je buiten staat. Door de alcohol zijn je hersenen niet meer in staat om je temperatuur fatsoenlijk te regelen, met andere woorden je voelt niet hoe koud het buiten is. Een verkoudheid is nu snel gepakt wat een spelbreker kan zijn voor de volgende dagen of de wind slaat op je bezwete rug en nek waardoor je spieren verstijven. De volgende dag zal dat in combinatie met hoofdpijn niet bevorderlijk werken. In het ergste geval voelen mensen de kou niet en vallen op straat in slaap met alle gevolgen van dien. Ga op de fiets naar huis. Het maakt je hersenen weer wakker door de frisse lucht.

Voor dat je gaat slapen moet je zorgen dat je lichaam wat extra suikers en vocht binnen krijgt.  Dit klinkt raar maar de grootste hersenschade door alcohol komt doordat hersencellen afsterven omdat ze geen suikers genoeg hebben. Een frietje is ook prima. Wil je het goedkoper maken, neem dan thuis nog twee grote glazen water met elk een lepel suiker er in. Drink zo wie zo nog een extra glas water!

Eenmaal in bed je kussen weg leggen en vervangen door een klein plat kussentje. Doordat het bloed verdund is kan het bij een groot kussen door de zwaartekracht naar beneden van je hoofd weglopen.

Neem geen pijnstillers! dit is uitstel van executie. Je lever moet nu nog meer moeite doen om de alcohol weg te krijgen.
Goed uitslapen als het kan. ‘S nachts  is het moment van herstel. Net als jij je telefoon in de nacht oplaadt moet jij ook ’s nachts opladen. Wil je alle dagen genoeg energie hebben, slaap dan goed.

Eenmaal ’s ochtends  wakker is spek met eieren een goede manier om sneller te herstellen. Het vet in de maag neemt alcohol sneller op. Mocht je nog fut hebben dan is een stukje  joggen goed voor de bloedcirculatie, zuurstof en het uitzweten van de afvalstoffen. Ga jezelf niet uitputten, blijf rustig ademhalen. Zolang je kan blijven praten of zingen tijdens het lopen ben je goed bezig!

Hou de rest van de dag rust. Drink veel water en eet minstens vier stukken fruit. het beste is om tussen de middag een goede energierijke maaltijd te eten met een goed stuk vlees. Rijst, pasta of aardappelen mag best. In de avond heb je immers weer energie nodig om eindeloos de polonaise door de zaal heen te doen. Door het vele springen beschadigen kleine vezels van je spieren. Vlees zorgt voor de eiwitten die nodig zijn voor het herstel van de spieren. Veel mensen doen op de avond allerlei bewegingen die ze de rest van het jaar niet uitvoeren. Met de hurken op de grond en dan weer omhoog springen of allerlei gekke draaibewegingen met de heupen en constant je armen in de lucht. “kei Gaaf” allemaal maar wel vermoeiend en toch overbelastend als je dat een paar avonden wilt vol houden.

Eet ’s avonds voordat je vertrekt nog een stevige groente soep met een aardappel, rijst of vermicelli er in. Je mag er best wat zout in doen. Het zout houdt je vocht vast.

Nog even een glas water en je bent klaar voor de volgende ronde plezier!

Foto door Pixabay op Pexels.comHooikoorts en Allergie

Het is februari en de zon schijnt alsof de lente al volop begonnen is. 25 februari 2019 is nu officieel de warmste dag ooit gemeten in februari. Een verschijnsel van de opwarming van de aarde? Waarschijnlijk wel. Ik behandel al 30 jaar mensen met hooikoorts maar wat opvalt is dat de periode van aanvallen steeds sneller in het seizoen komen. Vroeger belden de eerst mensen pas in maart. Nu waren er al gevallen van hooikoorts in december. Vervelend voor ons en de patiënten omdat het behandelen van hooikoorts moet gebeuren voordat de hooikoorts actief is.
Hooikoorts of allergie is een auto-immuunziekte. Vanuit de Chinese geneeskunst is de gedachte dat het lichaam een allergie kan ontwikkelen op het moment dat het kwetsbaar is. Dus wanneer het immuunsysteem zwak is of je hebt een vermoeide periode achter de rug met stress dan zal een stof als bv een pol een prikkel geven aan het lichaam. Normaal wanneer het lichaam sterk is dan kan het  daar op reageren en uitschakelen. Maar wanneer het lichaam zwak is zal hij tegen een “simpele” prikkel als pol, gluten, noten etc…  dat toevallig op dat moment het lichaam belast gaan vechten. Het lichaam lost alles op middels een ontstekingsreactie. Deze reactie wordt als negatief ervaren en het lichaam slaat deze informatie op. Net als je nooit meer verleerd te fietsen of het opbouwen van antilichamen tegen de griep zal het lichaam deze negatieve reactie tegen “de normale” stof zien als een aanval en elke keer als je weer in aanraking komt met de stof zal de tegenaanval ingezet worden. Dat is de reden waarom iemand bv 40 jaar geen last heeft van pinda’s en daarna nooit meer pinda’s kan eten.
Het is februari en de zon schijnt alsof de lente al volop begonnen is. 25 februari 2019 is nu officieel de warmste dag ooit gemeten in februari. Een verschijnsel van de opwarming van de aarde? Waarschijnlijk wel. Ik behandel al 30 jaar mensen met hooikoorts maar wat opvalt is dat de periode van aanvallen steeds sneller in het seizoen komen. Vroeger belden de eerst mensen pas in maart. Nu waren er al gevallen van hooikoorts in december. Vervelend voor ons en de patiënten omdat het behandelen van hooikoorts moet gebeuren voordat de hooikoorts actief is. Hooikoorts of allergie is een auto-immuunziekte. Vanuit de Chinese geneeskunst is de gedachte dat het lichaam een allergie kan ontwikkelen op het moment dat het kwetsbaar is. Dus wanneer het immuunsysteem zwak is of je hebt een vermoeide periode achter de rug met stress dan zal een stof als bv een pol een prikkel geven aan het lichaam. Normaal wanneer het lichaam sterk is dan kan het  daar op reageren en uitschakelen. Maar wanneer het lichaam zwak is zal hij tegen een “simpele” prikkel als pol, gluten, noten etc…  dat toevallig op dat moment het lichaam belast gaan vechten. Het lichaam lost alles op middels een ontstekingsreactie. Deze reactie wordt als negatief ervaren en het lichaam slaat deze informatie op. Net als je nooit meer verleerd te fietsen of het opbouwen van antilichamen tegen de griep zal het lichaam deze negatieve reactie tegen “de normale” stof zien als een aanval en elke keer als je weer in aanraking komt met de stof zal de tegenaanval ingezet worden. Dat is de reden waarom iemand bv 40 jaar geen last heeft van pinda’s en daarna nooit meer pinda’s kan eten. Het gevaar is dat je pinda’s gaat vermijden en wanneer je niks doet aan je immuniteit je kan wachten op de volgende allergie. Zo kan je telkens van een nieuwe stof allergisch raken. 

Eigenlijk is er dus technisch niet veel aan de hand ondanks de ellende die mensen ervaren. De manier om dit op te lossen is er voor te zorgen dat je immuunsysteem voordat de allergie begint sterk is. Dit kan je doen doormiddel van acupunctuur, voeding en bewegen. Ook moet je proberen om de allergische stof niet te ontwijken. Telkens heel voorzichtig in contact komen met de allergische stof is juist een manier om het lichaam weer terug te laten wennen aan de normale omstandigheden. Dit natuurlijk alleen maar doen in een rustige periode.

Tips:

Acupunctuur werkt in op de energie van de Long en de Nieren om de verdedigende (Wei Qi) energie te versterken. We hebben veel ervaring hier mee. We zien ook dat elk jaar de hooikoorts minder wordt en vaak na 3 jaar ben je er van af.

* Eet veel fruit voor de antioxidanten. meestal de fel gekleurde bezitten
   het meest.
* Eet veel groentes. Broccoli en paprika zijn prima groentes.
* Ook kiemen bezitten veel antioxidanten. Volgens de Chinese geneeskunst
   bezitten kiemen de meest sterke energie (Jing).
* Eet regelmatig knoflook, lente ui en prei voor het immuunsysteem.
* Eet veel verse kruiden. Dit versterkt je weerstand enorm. Denk aan
   rozemarijn, tijm, oregano, peterselie etc..

Tip: van kruiden kan je ook thee zetten. Tijm en pepermunt werken goed in op de Long.

* Stop “tijdelijk” met roken. Maximaal 1 glas alcohol en 2 glazen koffie
   per dag
* Even niet snoepen, snelle geraffineerde suikers in deze periode laten
   staan.
* gebruik als supplement “Quercitine”! Dit is een stof die planten gebruiken
   als immuunsysteem. Voor ons is het een natuurlijke histamineremmer en
   superantioxidant! Het is een natuurlijkmiddel.

Probeer in beweging te blijven. Conditie en weerstand gaan hand in hand.

Doe dit 3 jaar achter elkaar en je allergie verdwijnt.
Dus probeer goed van te voren in te schatten wanneer de hooikoorts begint en start met deze kuur ongeveer een paar weken van te voren. Wanneer de allergie is losgebarsten dan kan je alleen nog maar symptomatisch werken.


Kinesio-taping werkt heel goed tegen hooikoorts. Zie het voorbeeld hier onder. Kunt u het niet zelf dan kan u een afspraak maken met één van onze therapeuten. 0765611563

foto CureTape

“Natuurlijk”….zwanger worden!

Mercier Therapy en Acupunctuur

Tegenwoordig zien we steeds meer vrouwen in de praktijk die moeilijk zwanger kunnen worden. Er zijn een aantal oorzaken die we daar voor kunnen aanwijzen.

Stress:
Stress speelt een belangrijke rol. Als het lichaam in een stress situatie zit dan zullen alle processen die nodig zijn om te overleven verhoogd zijn en processen die niet noodzakelijk zijn zullen op een laag pitje gezet worden. Het is niet handig om zwanger te worden in een langdurige stress situatie. Het lichaam zal daarom ook de kans op een zwangerschap verkleinen.

Geluk:
Waarom denk je dat dieren in een dierentuin moeilijk zwanger kunnen worden. Ze krijgen toch genoeg en het juiste voedsel. Regelmatig worden ze lichamelijk gecontroleerd en toch komt het in de krant wanneer er weer een olifantje of leeuw wordt geboren. In feite zijn deze dieren wel gezond. De enige reden waarom ze niet zwanger kunnen worden is dat ze gevangen zitten. Eigenlijk zitten wij ook steeds meer gevangen in ons eigen leven. Weinig tijd en een hectisch ritme bepaalt ons leven. We moeten zo laat opstaan, moeten naar het werk, daarna sporten en aan andere verplichtingen voldoen. Om zwanger te worden moet je op zoek naar geluk. Geluk vind je ook in hobby’s en creativiteit!

Beweging:
De baarmoeder ligt in je bekken en is omgeven door de darmen en blaas. Wanneer je de hele dag zit dan wordt de baarmoeder in elkaar gedrukt. Er ontstaat een blokkade in dat gebied en de baarmoeder kan verkleefd raken aan de andere organen.

Anti-conceptie:
Wanneer je vanaf je veertiende aan de pil gaat en daar pas mee stopt op je dertigste dan kan je begrijpen dat de baarmoeder eigenlijk nog nooit normaal heeft kunnen functioneren. Het is dan ook niet vreemd dat er verstoringen zijn in dat gebied wanneer iemand stopt na heel haar leven de pil te slikken en er van uit gaat dat het lichaam hormonaal meteen in orde is.

De combinatie van Mercier Therapie en acupunctuur kan helpen om sneller zwanger te worden.


Mercier Therapie

Jennifer Mercier heeft deze therapie ontwikkeld en is in Amerika al heel bekend. De therapie bestaat uit verschillende soorten massage technieken. Via de buik wordt de baarmoeder en eierstokken gemanipuleerd. Ook op de rug en het bekken worden verschillende technieken toegepast. Er zijn zes sessies nodig om een goed resultaat te krijgen. Kijk eens naar het filmpje waarop Jennifer een uitleg van een behandeling geeft.

Mercier Therapie  <<——– klik hier voor het filmpje

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die de Mercier Therapy hebben toegepast 83 % kans hebben op een zwangerschap! En vrouwen die IVF ondergaan vergroten hun kans van 23 naar 50 %!!!!


Acupunctuur

 

Waar de Mercier Therapy meer gericht is op het fysieke aspect is de acupunctuur gericht op het energetische aspect. Acupunctuur kan je helpen om de energie in het gebied meer te laten stromen. De hormonen meer in balans te krijgen en acupunctuur werkt ook op het mentaal emotioneel systeem.


Beide therapieën kunnen dus eigenlijk niet zonder elkaar. Daarom combineren we ze ook in 1 behandeling.

Qigong, de oplossing tegen vermoeidheid

 

Vermoeidheid, wie kent het niet. Het is een ziekte die we te laat herkennen en zelfs niet “erkennen” als een ziekte. Sterker nog, het is de basis voor heel veel verschillende soorten chronische ziekte-beelden in deze maatschappij.

Een leven vol onrust, haast, werk en beleving.

We willen gewoon te veel. Dit heeft als gevolg een overload van prikkels in je lichaam. Alles is Yin en Yang. Er komt geen dag zonder een nacht. Je kan ook niet bellen met je telefoon als je die niet hebt opgeladen ’s nachts. Dat is ook voor ons lichaam zo. ‘S nachts ga je slapen, maar je lichaam is dan eigenlijk nog super actief. De Yang die normaal overdag in je ledematen zit gaat tijdens het slapen naar binnen en begint daar te werken. De Yin die overdag normaal binnen in je lichaam zit zal dan juist naar buiten trekken en als een dekentje over je de ledematen verlammen waardoor je juist in slaap kan vallen. (dat is ook een reden waarom mensen slecht slapen ondanks ze zo vermoeid zijn. De Yin is te zwak om tot rust te komen en de Yang is te hyperactief (onder invloed van cortisol en adrenaline).
Wanneer je niet genoeg oplaadt en je lijf niet de tijd gunt om te herstellen dan creëer je een energie tekort. Dit tekort kan je normaal wel aanvullen. Denk aan een avondje stappen waarbij je wel drie dagen nodig hebt om bij te komen. Maar dan gun je jezelf ook wel die drie dagen.

Wat gebeurd er wanneer je niet genoeg de tijd neemt om te herstellen en je wilt toch alle activiteiten uitvoeren die je anders ook doet?

Dan zal het lichaam zijn energie ergens anders vandaan moeten halen. Denk aan hetzelfde voorbeeld wanneer je te weinig geld hebt om te leven. Je kan dan een lening nemen bij de bank. Het slimste is dan om te kijken hoe snel je die lening weer kunt aflossen en de maand door te komen met het geld wat je verdient met je werk. Je kan dan ook pas investeren wanneer je echt weer geld teveel hebt. Zo ook met energie. Sporten kost energie. Het levert alleen iets op wanneer je genoeg energie hebt om te gebruiken. Daarom is sporten bij een burn-out niet  slim! Zorg eerst dat je genoeg energie hebt om te investeren in energie.

Qigong is een methode waarbij je leert om om te gaan met je energie. En juist bij vermoeidheid wanneer het lichaam al moeite heeft om zichzelf staande te houden is het slim om wel te bewegen maar niet te overbelasten. En aangezien overbelasting al bij het minst of geringste optreed kan je maar beter onder deskundige leiding leren om te voelen en ervaren wat energie is.

Daarom is Qigong niet alleen een bewegingstherapie maar ook een manier om te leren ademhalen, voelen en mediteren.

Wij hebben een programma opgesteld van 10 weken. Je leert dan in een klein groepje om om te gaan met je energie, je krijgt ademhalingsoefeningen, meditatie, algehele ontspanningsoefeningen en je leert wat voeding doet met je lichaam.

Voor een afspraak kan je bellen met 076-5611573
De eerste lessen zijn op dinsdagmiddag van 1300 tot 1400 uur.

 

Help ik ben moe!

Chronische vermoeidheid, er is wat aan te doen!

Na het groot succes van vorig jaar komen we nu met een nieuw thema,
“Help! Ik ben moe”. Veel mensen herkennen het probleem van chronische vermoeidheid.

Wij van het Paramedisch Centrum Breda zullen hier op 28 oktober van 14:30 tot 17:30 in het “Mariëndal” aan de Duivelsbruglaan 13 te Breda, wat dieper op in gaan en hebben een mooi team samengesteld waarbij iedereen zijn specialisme zal uitleggen in het kader van chronische vermoeidheid.
We zullen vermoeidheid uitleggen met voorbeelden uit de praktijk. De sprekers zijn ervaren therapeuten die al jaren in het werkveld staan.
Het zal een zeer informatieve middag worden voor iedereen die geïnteresseerd is in vermoeidheid als thema!

Dolf Chin See Chong is al 30 jaar acupuncturist en gespecialiseerd in de Chinese voedingsleer. Geeft les en lezingen in binnen- en buitenland over acupunctuur en voeding. Hij zal deze middag uitleggen wat voeding kan doen tegen de vermoeidheid, Chinees gezien.
Richard Douglas is bekend in de topsportwereld en heeft jaren gewerkt voor het Rabobankwieler-team. Hij zal deze middag duidelijkheid geven wat osteopathie kan doen tegen vermoeidheid.
Mieke Fraussen is acupuncturist en de eerste Belgische Master of Face Reading. Zij heeft hiervoor de hele wereld afgereisd en kan u inzichten geven over wat vermoeidheid met uw lichaam en specifiek het gezicht kan doen. Zij zal dat koppelen aan de acupunctuur en uitleg geven over de Traditionele Chinese Geneeskunst.
Linda van Sluisveld heeft zich verdiept in de Traditionele Chinese Geneeskunst. Met haar biologie achtergrond en haar affiniteit met gezondheid en voeding is ze dagelijks bezig om patiënten weer op de been te krijgen. Ze is gespecialiseerd in massage, voeding en Qigong. Haar intentie is om doormiddel van Qigong iemand met chronische vermoeidheid weer terug in zijn energie te krijgen. Met ademhaling, voeding en specifieke Qigong oefeningen vormt er een basis om je energie weer terug te krijgen.

Geef je op door een mailtje te sturen naar: pmcbreda.congres@gmail.com
Een kaartje kost 10 euro.

help ik ben moe

 

%d bloggers liken dit: