SAN-T organiseert 4 natuurwandelingen in het Markdal om vogels te spotten!
Het voorjaar komt er aan en soms is dat voor sommige vogels al begonnen. Die zitten al te zingen en anderen komen nog naar ons land. Soms uit het verre Afrika zoals de boerenzwaluw. In het Markdal is best veel te zien en te beleven. Kortom een goed plan om eens door het dal te wandelen en je verwonderen over alles wat er zingt en vliegt.
Over wat je zult zien kan ik moeilijk een uitspraak doen; dat hangt van te veel factoren af. Met name natuurlijk van het weer. Maar ook van wat er groeit en bloeit in het Markdal.
Kortom het wordt een zoektocht in de natuur, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar een wandeling door het Markdal. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en de afstand is beperkt tot minder dan 2 km denk ik. Maar neem bij regen goede schoenen mee en als een verrekijker kunt lenen of hebt neem die dan ook mee. En als je een vogelboekje hebt steek dat ook bij je.
Duur 2 uur
Data:
Zaterdag 16 april 2022 om 9 uur
Zondag 24 april 2022 om 9 uur
Zondag 1 mei 2022 om 8 uur
Zaterdag 7 mei 2022 om 8 uur
Verzamelen voor het pand aan de Bieberglaan 75, Breda.
Piet is een ervaren natuurkenner. Hij weet alles over vogels en paddenstoelen. Het Markdal is voor hem bekend terrein. Piet zal in elk seizoen een natuurwandeling organiseren waarbij je meer leert over de omgeving.
Dolf Chin See Chong behandelt elke maandag avond een thema dat gaat over gezond eten in het kader van de medicinale voedingsleer. We zullen starten met het grootste maatschappelijke probleem: overgewicht!
Elke eerste maandag van de maand kan je aansluiten bij een bijeenkomst waar je informatie krijgt over voeding en wat voeding doet met ons lichaam. De grootste vraag gaat meestal over afvallen. Nu is afvallen niet een kwestie van minder eten! Het is niet voor niks dat er miljarden euro’s wordt verdient aan allerlei diëten, boeken over diëten, pillen en sjakes. Er zijn honderden adviezen waardoor je de bomen het bos niet meer ziet.
Het woord dieet betekend in het Grieks letterlijk the way of life. Om vet te willen verliezen zal je vet moeten omzetten in suikers. Door niks te eten krijg je een tekort waardoor er een crisissituatie ontstaat. Het lichaam zal zijn reserves moeten aanspreken. Alleen gaat dat niet zomaar en ook niet ongestraft. Het lichaam wil niet in een crisissituatie belanden en zal er alles aan doen om dat te voorkomen.
Kortom genoeg stof om de eerste bijeenkomst te bespreken. Deze avond is ook interessant voor mensen die niet perse hoeven af te vallen. Bewust omgaan met je voeding kan vele ziektes voorkomen of genezen.
Dolf geeft al jaren lezingen in binnen en buitenland over de medicinale kant van de voeding. Hij combineert de westerse wetenschap met de duizenden jaren oosterse kennis over voeding en kruiden. Zo geeft hij op zijn eigenzinnige wijze een filosofische uitleg over de invloed van voeding op het lichaam.
Het doel van de bijeenkomst is om duidelijkheid te scheppen hoe het lichaam reageert en waarom jij problemen ondervindt met je stofwisseling.
In de eerste bijeenkomst zal er besproken worden wat er met het lichaam gebeurd wanneer je wilt afvallen. Door daar bewust van te worden ben je in staat om de juiste keuzes te maken die bij jou passen.
Superleuke dagworkshop over paddenstoelen. Zoeken, Chinese kookdemonstratie met paddenstoelen en informatie over medicinale paddenstoelen. Zoeken, leren, proeven, koken en les.
In de ochtend gaan we op zoek in het prachtige Markdal op zoek naar eetbare paddenstoelen. Leer alles over paddenstoelen en geniet van de prachtige natuur. Dit alles onder professionele begeleiding van Piet van Iersel.
Piet zal je alles vertellen over de wereld van de paddenstoelen. Hij laat je zien hoe je ze kan vinden en welke eetbaar zijn en welke juist niet.
De zoektocht duurt zo’n twee uur. Het is ook mogelijk om alleen deze tocht te doen.
In de middag is er de workshop Chinees koken met paddenstoelen. Nancy Wong zal je laten zien hoe je kan koken met verschillende soorten (Chinese paddenstoelen). En…. we gaan het natuurlijk ook proeven.
Tussendoor zal Dolf Chin See Chong wat vertellen over de medicinale paddenstoelen vanuit de Chinese geneeskunst.
De dag duurt tot 17.00 uur.
Een actieve inspirerende dag. Lekker bezig zijn met al je zintuigen. Genieten van de natuur, beleef de herfst, zoek de paddenstoelen. Ruik en proef paddenstoelen uit de Chinese keuken en leer alles over deze zeer geneeskrachtige vruchten van de schimmels.
Ga mee op zoek naar eetbare paddenstoelen, kom meer te weten over deze bijzondere wereld van de schimmels en als we iets vinden is er de mogelijkheid om het te proeven!
De herfst komt er weer aan en je ruikt de frisse geuren van het vochtige bos. Je merkt dat de dagen korter worden, de wind wordt guur en de lucht vochtiger. In de lucht zie je de vogels zich verzamelen om in een grote groep naar het zuiden te vliegen. Dit is ook de tijd dat de schimmels onder de grond zich laten zien aan de wereld daar boven.
De schimmels die uit draden bestaan groeien onder de grond en wanneer de mannelijke en de vrouwelijke bij elkaar komen ontstaat een prachtige vrucht, de paddenstoel.
15 procent van de 8000 paddenstoelen die in ons land voorkomen zijn eetbaar. Het probleem is, hoe herken je die? Het feit is dat veel giftige paddenstoelen lijken op de eetbare en je moet echt wel veel ervaring hebben om zeker te weten dat je ze kunt meenemen om op te eten.
In de workshop van op pad met Piet gaan we op zoek naar eetbare paddenstoelen. We vertrekken vanuit de Bieberglaan en zullen proberen om zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen te vinden in en rondom het Markdal.
Dit wordt een leuke leerzame ochtend op de mooiste plek van Breda. Zoek mee, luister naar de wijze verhalen van Piet en als het kan, dan is er ook een mogelijkheid om ze te proeven na de tocht.
Wanneer: zondag 26 september zaterdag 2 oktober zondag 17 oktober
Tijd: Van 10:00 tot 12:30 Daarna de mogelijkheid om te proeven.
Kosten:
25 euro per persoon.
Begeleider: Piet (heeft jarenlange ervaring met het zoeken van eetbare paddenstoelen!)
Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer en bestaat uit oefeningen die langzaam worden uitgevoerd. Het doel van deze oefeningen is om de lichamelijk en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. De oefeningen vergroten de vitaliteit doordat we met de oefeningen de stroming van energie (Qi) en bloed bevorderen. Je weerstand wordt sterker en je lichaamshouding verbeterd.
Tijdens de lessen worden balans, evenwicht en coördinatie geoefend. Deze oefeningen zorgen voor rust en ontspanning in je hoofd en je lichaam.
Omdat Qigong langzaam wordt uitgevoerd is het geschikt voor alle leeftijden. De oefeningen zijn niet moeilijk en ook niet belastend voor het lichaam. In China wordt Qigong vooral nog beoefend door de oudere generatie. Die komen dagelijks bijeen in de stadsparken om gezamenlijk te bewegen.
Bij SAN-T geven we les in het ritme van de Vijf Elementen en de natuur is hierin leidend. Ook met Qigong spelen we tijdens de lessen in op de seizoenen. Verschillende seizoenen met hun bijbehorende weersinvloeden vragen om andere oefeningen en andere aandacht. Zo kunnen we ook inspelen op bepaalde klachten. Hierbij kun je denken aan klachten als:
Spijsverteringsproblemen
Rugpijn
Teveel aan je hoofd hebben
Slapeloosheid
Vermoeidheid
Je leert verschillende oefenseries die ook gemakkelijk thuis zijn uit te voeren. We leggen je bij elke serie ook in begrijpelijke taal uit bij welke klacht en/of onbalans ze in te zetten zijn zodat je de juiste oefeningen voor jouw lichaam en eventuele klachten kunt integreren in je dagelijkse routine. Ieder mens is immers anders en bij SAN-T sta jij centraal. Met mooi weer kunnen we Qigong beoefenen in het Markdal. Het mooiste stukje natuur in Breda en Ulvenhout.
De les bestaat uit het opwarmen van de spieren en gewrichten. Daarna worden Qigong oefeningen gedaan die voor iedereen zijn uit te voeren. We houden daarbij rekening met eventuele klachten en bouwen de oefeningen langzaam op. Het maakt dus niets uit of je al eerder Qigong gedaan hebt. De lessen zijn toegankelijk en laagdrempelig. Je bent van harte welkom om het te komen proberen!
Wanneer: deze zomer elke dinsdag avond van 19:15 tot 20:15
Kosten zijn 10 euro per keer. (mocht je tussendoor op vakantie gaan dan betaal je geen abonnement kosten)
Wanneer we denken dat ADHD een ziekte is en alleen op te lossen is met medicijnen, dan zijn we verkeerd bezig. Weten wat de functie van ADHD is in combinatie met de juiste voeding zal een verbetering geven in het gedrag van je kind.
Kleine stuiterballen terroriseren de klas. De juffrouw probeert ze vriendelijk op een stoel aan hun tafeltje te krijgen. Het lijkt even goed te gaan, totdat ze zich omdraait naar het schoolbord. Het begint met geroezemoes en uiteindelijk staan ze weer naast hun tafeltje. Ook thuis kunnen kinderen je het leven zuur maken wanneer je zelf al vermoeid thuis komt van een dag hard werken. Maar wat is ADHD nu eigenlijk? Is het werkelijk een aangeboren afwijking dat alleen met medicatie te verhelpen is?
Om daarop een antwoord te kunnen geven moeten we ver terug in de tijd. In de tijd dat we als mens net op de aarde ons aan het ontwikkelen waren. De homosapiens stoomde op en veroverde de aardbol. Vele andere mensensoorten als de neanderthaler (Europa) of de homoerectus (Azië) moesten het ontgelden. In die tijd konden de relatief kleine homosapiens het winnen van hun grotere soortgenoten omdat ze veel meer georganiseerd waren. Als team wisten ze de andere soorten uit te roeien.
Zo’n team kon alleen maar functioneren als je verschillende soorten types hebt. In een bedrijf is het niks anders. Van de portier tot de boekhouder, van productiemedewerker tot sales en uiteindelijk het bestuur en de directeur. Hoe beter georganiseerd des te meer overlevingskansen. Een organisatie functioneert het best wanneer er ook verschillende type mensen aan het werk zijn. Een ADHD type zou het in een team goed doen. Multitasking, snel en productief. En ook veelzijdig inzetbaar en ondernemend. Voor een groep homosapiens was deze persoon de belangrijkste schakel.
Maar wat gaat er nu fout?
Ten eerste worden mensen vastgezet in patronen. Iedereen moet hetzelfde zijn en doen. Kinderen hebben daar veel last van. Vanuit de Chinese geneeskunst zijn kinderen super Yang! Kinderen moeten hun stoom kunnen afblazen en ADHD-kindjes hebben daar nog extra last van.
Ten tweede is voeding de oorzaak van ADHD. Wanneer de hersenen niet de juiste voeding krijgen zullen deze ook niet goed functioneren. Hierdoor wordt je chaotisch, je kan je niet goed concentreren en je vergeet snel iets.
Voeding
Probeer de witte geraffineerde suikers te vermijden. Deze suikers zullen de hersenen negatief beïnvloeden. Laat kinderen meer voedsel eten waar veel omega 3 en vitamine B in zit. Denk aan vette vis. Door je kind het juiste aan te bieden zal hij veel beter met zijn ADHD om kunnen gaan. Dit geeft rust voor iedereen!
Wil je meer weten wat voeding kan doen met de hersenen, ben je geïnteresseerd in de oosterse geneeskunst, volg dan de les:
Vijf elementen voeding en het Brein!
Dit is een praktische 1-daagse cursus. De lesdag duurt van 09.30 tot 17.00 en is op vrijdag 9 juli in Breda te volgen bij SAN-T (Bieberglaan 75), Lesgever is Dolf Chin See Chong.
Algemeen In deze 1-daagse cursus leer je hoe de werking van je hersenen bepaald wordt door datgene wat je eet. Wist je dat de meeste energie uit je voeding opgeslurpt wordt door je hersenen? Voeding heeft daarom ook een grote invloed op het ontstaan van verstoringen zoals stress, hyperactiviteit, concentratiestoornissen, depressiviteit, onrust etc. Hoe mooi is het om te weten welke voeding goed is voor je brein zodat je je evenwichtig, gelukkig en rustig voelt.
Lesinhoud
Ons evolutionair brein in relatie tot de Vijf Elementen
Met voeding balans brengen in de emotionele en mentale aspecten (de Hun, de Po, de Yi, de Shen, de Zhi ) van de Vijf Elementen
De werking van de hersenen (neurotransmitters, hersengolven)
Optimale voeding voor de hersenen
Relatie tussen voeding en ADHD, Stress en depressie
Behandelstrategieën
Prijs
prijs is € 135,- inclusief BTW
Uitgebreide lunch is inbegrepen inclusief koffie en thee!
Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding en gezondheid. Enige kennis van de Vijf Elementenleer is een voordeel.
Thee is helemaal hip en hot. Theewinkels en webshops schieten als paddenstoelen uit de grond en ieder jaar komen er steeds meer theesommeliers bij. En terecht! Alsmaar meer mensen vinden hun weg naar deze veelzijdige drank. Thee kent een grote verscheidenheid aan smaken, geuren en medicinale eigenschappen.
Thee is lekker, dorstlessend en al naargelang de soort opwekkend of juist ontspannend. Thee kan perfect ingezet worden binnen de Vijf Elementen.
Thee is, na water, de meest gedronken drank ter wereld
Er zijn heel wat drankjes in de wereld en mensen drinken om gehydrateerd te worden. De aanbevolen hoeveelheid water dat een mens moet drinken per dag staat op 1,5l. Voor de meeste mensen is dit veel en erg saai. Ze drinken dan ook thee uit zakjes die we in de supermarkt kopen. Deze thee is vaak van lagere kwaliteit, wordt met kokend water gezet en smaakt daarom niet altijd even lekker. Een reden waarom velen onder ons dan ook afhaken. Daarom vind ik het leuk om jullie mee te nemen in de wondere wereld van échte thee. Een wereld vol aroma’s, geuren en heerlijke smaken.
Camellia Sinensis versus kruidenthee
Als theesommelier is het mijn passie om jullie te leren dat rooibos of gember thee geen thee is.
Theekan alleen gemaakt worden door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee of tisane.
De theeplant (Camellia sinensis) is een struik die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om thee te produceren. Sinensis is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld. Van deze struik worden witte, gele, groene, oolong, zwarte en pu-erh thee gemaakt.
We onderscheiden 6 verschillende soorten thee, allemaal afkomstig van dezelfde plant.
Kruidenthee, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
De ‘thee’ wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben. ‘Tisane’ is daarom eigenlijk een betere naam. Dit woord komt van het Griekse πτισάνη (ptisanē), een drank gemaakt van gerst. Diverse kruiden zoals kamille, brandnetel, of rooibos kunnen gebruikt worden om de drank te bereiden. Gember is zo ook een bekende tisane.
Omdat een tisane geen thee bevat, bevat de drank geen cafeïne. Mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen kunnen daarom een tisane vlak voor het slapen gaan drinken. Van tisane bestaan oneindig veel soorten.
Van dwarrelende blaadjes tot thee
Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.
Volgens een boeddhistische legende zijn de eerste theeblaadjes veel later ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma, een Indiase monnik die omstreeks 500 na Chr. het Zenboeddhisme in China introduceerde. Deze heilige zou zijn oogleden hebben afgeknipt om niet in te slapen. Andere Chinese overleveringen schrijven de ontdekking van thee toe aan de uit een ei gekropen Loe-Ju, omstreeks 800 na Chr. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking.
De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China aanvoerde.
Plukken, stomen, rollen en drogen
De theeplant groeit overal in de wereld en voornamelijk in tropische of subtropische klimaat maar hier in Nederland kennen we ook al enkele theeplantages.
Thee wordt vaak verbouwd op een berghelling. Hoe hoger de plantage, hoe hoger de kwaliteit van de thee. Na het oogsten ondergaan de theeblaadjes een heel proces van stomen, rollen en drogen. Het oxidatieproces bepaald tot welke theeklasse de thee behoort. Zo wordt voor witte en groene thee de theeblaadjes na het plukken heel snel opgewarmd om het oxidatieproces te stoppen. Voor oolong en zwarte thee wordt het oxidatieproces net gestimuleerd. Thee kan ook geroosterd worden waardoor de thee een toasty smaak kan krijgen.
Het drogen van de theeblaadjes zorgt er voor dat het vocht uit de theeblaadjes wordt gehaald. Hierdoor kunnen ze goed bewaard worden. Voor 20 kg gedroogde thee moeten we eerst 100 kg theeblaadjes plukken. Deze worden meestal met de hand geplukt.
Groene thee
Als je je thee serieuzer begint te drinken, is de kans groot dat je begint met groene thee. Terwijl zwarte thee voornamelijk gedronken wordt in Amerika en Europa, is groene thee het dagelijkse hoofdbestanddeel in het Oosten.
Het is vaak de eerste “echte” thee die we proberen nadat we alleen zakjes Lipton hebben gedronken.
Groene thee wordt in de literatuur vaak benoemd omwille van zijn medicinale eigenschappen.
De kunst van het theezetten
Om de optimale smaken en aroma’s uit je thee te halen is het belangrijk om rekening te houden met de juiste zetmethode. Zowel het water, de temperatuur als de trektijd halen de unieke natuurlijke smaak van elke thee naar boven. Je kan er net als bij wijn smaken herkennen als gras, leer, honing, bloemen, fruit, hout, rook,… Het is dus een kunst om thee te zetten.
Thee en foodpairing
Thee is niet alleen geschikt als een drankje op de dorst te lessen. Een kopje thee kan je goed combineren met een lekkere maaltijd. Het levert verrassende combinaties op. We zien steeds meer restaurants die thee gaan combineren in hun gerechten en ook als vervanging van wijn gaan schenken. De juiste thee bij een vlees, vis of gevogelte of bij een stukje chocolade of kaas kan een goede vervanging zijn voor mensen die geen alcohol drinken.
Wil jij meer weten over thee of vind je het leuk om een workshop te volgen, kijk dan op onze website voor het aanbod. https://san-t.eu/thee/
Ben je geïnteresseerd in de Chinese geneeskunst en wil je meer weten hoe je voeding in kunt zetten voor je gezondheid? Volg dan de tweedaagse cursus Chinese voedingsleer.
In China speelt voeding een belangrijke rol. Niet alleen omdat het lekker eten is en een sociale bezigheid. Voeding heeft in China ook een betekenis. Men weet precies wat en wanneer je iets moet eten om je lichaam in balans te houden. We weten dat je van de verkeerde voeding heel ziek kan worden. Denk aan overgewicht en hart en vaat ziektes. Maar het tegenovergestelde is ook waar. je kan voeding inzetten om ziektes te bestrijden. Met de kennis van de Chinese voedingsleer ben je in staat om direct via de voeding maatregelingen te nemen om te voorkomen dat je ziek wordt.
In het westen ben je pas ziek als je een ziekte hebt, maar in het oosten ben je al ziek voordat de ziekte zich openbaart.
Het is handig als je al een basistheorie Chinese geneeskunst achter de rug hebt.
Er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar!
Stuur een mail voor meer informatie naar: santleveninbalans@gmail.com
Deze twee dagen gaan door op donderdag 24 juni en 8 juli.
De locatie is bij SAN-T aan de Bieberglaan 75 te Breda.
WOENSDAG 3 FEBRUARI 20.00 uur, 1,5 uur durende Webinar over stress, voeding en TCM
Stress is: je man zit thuis te werken op de slaapkamer aan een zelfgemaakt bureau tussen de kledingkast en het bed terwijl ook jij thuis een deadline moet halen voor je werk, de kinderen moet onderwijzen, het eten moet koken, de was in de machine moet stoppen en de hond uit laten. Het is een rare corona tijd dat erg veel vraagt van ons lichaam. Stress is gasgeven terwijl je stil staat. Het lichaam waant zich in een vijandige modus en elk moment kan er een beer op je afgestormd komen. Althans, dat denkt je lichaam. Het gevolg is dat al je lichaamsprocessen in de hoogste stand draaien. Ontstekingscellen worden extra aangemaakt omdat in de oertijd de kans groot was dat je gewond zou kunnen raken.
In de huidige tijd zijn de constante stroom van ontstekingscellen vernietigend voor ons lichaam. Onze darmflora wordt aangetast, de bloeddruk stijgt, ontstekingen in heel het lichaam nemen toe. Kans op het ontwikkelen van allergieën is nu heel groot. En zelfs kankercellen gebruiken de stress-stoffen om harder te groeien. Gelukkig kan je er wel wat aan doen door bijvoorbeeld ontstekingsremmend voedsel te gebruiken. Neemt niet weg dat je natuurlijk ook aan de oorzaak iets moet doen.
Voeding dat de ontstekingen in het lichaam kan minderen is:
•Felgekleurde fruitsoorten •Olijfolie en avocado •Omega 3 vetzuren •Bladgroenten (niet rauw) •Champignons en paddenstoelen (Shiitake, oesterzwam) •Kolen (niet te lang koken) •Ui soorten / Prei •Knoflook •Kurkuma
Wil je meer weten welke voeding nog meer goed is tegen stress, kijk dan naar de anderhalf uur durende Webinar. Klik op de link om je in te schrijven. Je hebt geen kennis van de Chinese geneeskunst nodig. Deze Webinar is voor iedereen die last heeft van Corona-stress.
De hersenen zijn de grootste energie gebruikers van het lichaam. Wanneer we aan gezonde voeding denken dan vergeten we meestal de hersenen. Toch zijn de hersenen de organen die altijd voorgaan in het lichaam als het om voeding en zuurstof gaat. De hersenen zijn zeer gevoelig voor de kwaliteit van voeding. Wanneer je de hersenen niet goed voedt kan dat leiden tot allerlei vervelende zaken als: hyperactiviteit, nerveusiteit, depressie en nog veel meer. In deze Webinar gaan we het hebben over stress in relatie met je voeding. Natuurlijk met een westerse en oosterse inslag. Schrijf je hier in: Webinar: 3 februari 2021 – om 20.00Chinese voedingsleer:Stres (webinargeek.com)
Het Shenmen acupunctuurpunt in het oor helpt je om te ont stressen. Vraag je acupunctuur om een verblijfsnaaldje of plak het zelf af met een rijstkorrel. Bekijk het filmpje hoe je het moet doen.
wil je op de hoogte gehouden worden over de komende lessen en webinars?