De kunst van het oorlog voeren in de gezondheidszorg

5 elementen strategie ter verdediging van je eigen lichaam

De Chinese cultuur is vooral gebaseerd op het beschermen van hun eigen volk. Een Chinees zal zich niet snel bemoeien met zaken die buiten zijn eigen grenzen liggen. Symbolisch is de 21000 kilometer lange Chinese muur die als een draak door het mystieke landschap glijdt op zoek naar Hunnen en Mongolen. Deze muur was geen toeval. Sun Tzu zei ooit: “als je niet kan winnen van de vijand, dan moet je ook vooral niet aanvallen”. De uitspraken van deze generaal als meester strateeg worden nog steeds op al de universiteiten in China verkondigd. Elke student weet wat je moet doen op het juiste moment. Of je nu een dokter bent of advocaat, iedereen kent de kunst van het oorlog voeren.

Vanuit de 5 elementenleer kan je het lichaam ook zien als een soort stad. Elk orgaan heeft zijn functie in de verdediging. De organen zijn dan ook bepalend voor de mate van immuniteit. Door de kennis van de 5 elementen gekoppeld aan de verdedigende functies kan een therapeut de juiste keuzes maken om het immuunsysteem te versterken.

De nier

Elke stad is gebouwd op een fundament. De basis van het leven moet sterk zijn. Een huis dat niet goed op een fundament staat zal al snel verzakken en scheuren vertonen. Verder is voor een goede verdediging ook een strategisch punt nodig. Een kasteel op een berg is makkelijker te verdedigen. Ook kan een stad niet zonder water en als de grond vruchtbaar is zal het volk geen honger leiden. De Nier als element is ons fundament. Deze pré-natale energiebron zal in ons leven zorgen voor voldoende energie en als deze op is ga je dood. Het fundament zorgt voor het voedsel voor het volk. Zorgt voor de stenen van de muur en het hout voor de poort. Het fundament zal een bijdrage leveren aan het leger door een Berg of een slotgracht.

De Lever

De Lever zijn de soldaten in de stad. Deze soldaten zijn ook overal te vinden en overal inzetbaar. Buiten de stad, voor de poort, op de muur en zelfs tussen het volk. Eigenlijk zijn de soldaten een onderdeel van het volk. Als er onvoldoende soldaten zijn zal het volk onrustig worden. Zoals de Shen* zich veilig moet voelen in het bloed. De lever staat voor het bloed, de bloedcellen die zorgen voor ons afweer systeem en immuniteit. De Lever zorgt voor rust en balans in de stad. Immuniteit is onder andere een vorm van flexibiliteit. Hoe snel kan het lichaam reageren op invloeden van buitenaf. Wanneer de lever stagneert of er zijn onvoldoende soldaten zal ons immuniteit ook afnemen.

Het Hart

Het hart is het volk. Het volk staat voor de Shen*, of wel de ziel van de stad. Onrust in de stad zal leiden tot anarchie. Een verstoorde Shen* of stress zal de immuniteit doen afnemen. Het volk moet zich veilig voelen achter de muur. Het volk moet gecontroleerd worden aan de poort. Het volk is afhankelijk van het fundament, wat er groeit en geeft het genoeg water. En het volk zal aangestuurd moeten worden door het leger. Alles wat met het volk te maken heeft is Emotie!

De Milt

De Milt is de poort. De doorgang van buiten naar binnen. Ook de muur zal deze rol vervullen maar de poort kan echt selecteren wat goed en slecht is. Onze slijmvliezen die in totaal zo’n 500 vierkante meter oppervlakte hebben is het grootste orgaan dat verantwoordelijk is voor de immuniteit. Maar liefst meer dan 80 procent van de weerstand wordt bepaald door onze darmflora. De Milt die verantwoordelijk is voor de transformatie en transportatie van voeding , ligt ook aan de basis van onze totale weerstand. De post-natale energiebron die voeding, zuurstof (immuniteit, uithoudingsvermogen en weerstand) en the way of life, vertegenwoordigt moet sterk zijn om een hoge weerstand te hebben.

De Long

De Long staat voor de muur.
De Buitenkant van de muur is de huid en de binnenkant de long als slijmvlies. Op de huid liggen haren, een vetlaag met bacteriën en enzymen die het lichaam beschermen tegen gevaarlijke stoffen. De muur is ook het eerste obstakel van de vijand die ze gaan belegeren. Vandaar dat een griepje begint met een onschuldige verkoudheid.
Over de muur lopen de soldaten die de wacht houden en op de uitkijk staan. De Wei Qi in de Chinese geneeskunst staat voor de verdedigingsenergie. Dit is een onderdeel van de Zhen Qi die zich splitst in Wei Qi en Ying Qi. De Ying Qi is het deel dat het lichaam of de stad voedt terwijl de Wei Qi als grovere energie de stad moet verdedigen.

Wat kan je er mee bereiken?

Wanneer je merkt dat de immuniteit laag is, kan je deze versterken door te kijken waar de verdediging zwak is!


Is de Nier zwak dan heb je een probleem omdat de de Nier net het moeilijkst is om te veranderen. Je kan niet zomaar het fundament onder een kasteel versterken. Wat je wel kan doen is zorgen dat de grond en toevoer optimaal gemaakt wordt. Dat doe je door de Milt te versterken. Gezond eten en jezelf niet te overbelasten. Wanneer de stad in vrede is en het volk is happy dan versterk je het fundament ook.

Wanneer de Lever te zwak is zal de immuniteit van het bloed laag zijn. Probeer op elk niveau aan te pakken. Bij te weinig soldaten kan je beter zorgen voor een hogere muur, een gelukkiger volk, getrainde poortwachters die efficiënter goed en kwaad kunnen onderscheiden en ga spaarzaam om met de reserves in de graanpakhuizen. Kortom: versterk je immuniteit door bv vitamines te eten, vermijd stress, slik extra probiotica (zorg voor de darmen) en ga jezelf niet overbelasten (neem voldoende rust).

Wanneer het hart te zwak is zal de Shen* onrustig zijn. Stress dood bacteriën in het lichaam en verlaagt het immuunsysteem. Het volk moet je gelukkig maken. Geef ze brood en spelen zeiden de Romeinen. Het bloed moet gevoed worden en de Shen* moet gevoed worden door het bloed. Verder is het belangrijk dat het volk gelukkig is. Wanneer emoties de overhand voeren zal de immuniteit afnemen. Verdriet, zorgen maken, angst depressie en stress zijn killers voor het lichaam.
Dus het bloed versterken door je voeding aan te passen en stress verminderen door meditatie en ademhalingsoefeningen.

Wanneer je teveel antibiotica hebt geslikt zal de darmflora fors zijn afgenomen. Zie antibiotica als het willekeurig doodschieten van mensen uit je volk zonder proces. Als je maar genoeg mensen uitroeit zal er altijd wel 1 of 2 criminelen tussen zitten. Of je sluit je poort definitief van de stad zodat niemand er meer in en uit kan. Zo kunnen er ook geen voorraden van voedsel meer naar binnen. Langzaam sterft je volk. De darmfunctie is bepalend voor de opname van vitamines en mineralen en op die manier het bloed te voeden en de weerstand te verhogen.
De Milt versterk je door suiker te minderen en de voeding aan te passen.

De muur is zeer belangrijk. Vertoont de muur barsten of is hij te laag dan is de stad moeilijk te verdedigen. Het volk zal daardoor angstig worden. Het leger wordt extra alert! Als er maar iets afwijkend is dan valt het leger aan. Zie dit als een auto-immuniteitsreactie van een lichaam. Klachten als allergieën en hooikoorts kunnen het gevolg zijn.
Ook hier is het versterken van de slijmvliezen belangrijk. Verder moet je ook weer het volk tevreden houden en het leger vertrouwen geven. Voeding speelt weer een belangrijke rol. Ook zorgen voor een gezonde geest door stress reductie en meditatie. Ademhalingsoefeningen zijn hier het belangrijkst.


Kijk ook eens naar de andere opleidingen en webinars.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdek meer van SAN-T

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder