Afvallen volgens de Chinese Geneeskunst

Nu de corona lijkt te stabiliseren en de Lock-down op zijn eind loopt, moeten we onze wonden likken. Opgesloten zitten in je “kot” zoals de Belgen zeggen geeft vele voordelen. Eindelijk is mijn schuur opgeruimd, de kamer geverfd en de tuin heeft er nog nooit zo clean uitgezien. Geen slak of bladluis durft nog 1 voet te zetten op mijn glad geschoren gras-tapijtje.  Behalve als we in de spiegel kijken! Lange haren met dode punten, onverzorgde baard, uitgegroeide nagels en mijn buik begint langzaam over mijn riem heen te zakken.

pexels-photo-3907674

Laten we het einde van de crisis gebruiken als het begin van een nieuw gezond leven en starten met afvallen. 

Afvallen is niet simpel. Je moet het juiste adviseren voor elke type patiënt. Dat is de reden waarom een dieet vaak niet aanslaat.

Het succes van afvallen hangt niet alleen af van de syndromen die een patiënt kan hebben zoals bijvoorbeeld een Lever Qi stagnatie of Milt Qi deficiëntie.


Het is belangrijker om in eerste instantie te kijken naar de typologieën vanuit de 5 elementen leer.
Bijvoorbeeld: als je een water type dwingt om te sporten dan haakt deze al heel snel af en wordt het geen succes. Een levertype daar in tegen gaat graag sporten en moet je hem daarin juist wel motiveren. Een vuurtype zal constante haalbare doelen moeten hebben anders ziet hij het nut er niet meer van in en een metaal type wil exact uitgeschreven recepten terwijl een aarde type deze juist niet wil. Zeer belangrijk bij een proces als afvallen waar geduld en tijd je grootste vrienden moeten zijn. Het is dus noodzaak om te weten wie je voor je hebt en wat je advies is.


Maar voordat je daar aan begint moet je al weten in welke fase de persoon zit die wil afvallen.

Vanuit de Chinese geneeskunst kan je iemand indelen in 3 fases. De eerste is, wat nu de post corona fase is. Nog geen man overboord maar al wel een toename van gewicht. De tweede fase is al een deficiënte toestand waarbij je een koude en een hitte type daar in kan onderscheiden. De derde fase is de totale Yin en Yang deficiënte toestand. Dat zijn mensen met een serieus overgewicht waarbij de organen al niet meer normaal functioneren.

Fase 1: beperking in de vrije stroom van Qi en Bloed.

Een patiënt puur alleen met overgewicht. Een lichamelijke conditie wat ontstaat door het leven in de westerse maatschappij. Geen lichamelijke arbeid meer, veel zitten in de auto, stress, onregelmatig eetpatroon. Meestal nog niet eens een excessief eetpatroon. Normale hoeveelheid voeding met iets teveel tussendoortjes als snoep en drank. Door iets te veel te eten en te weinig bewegen ontstaat er Damp en stagnatie. Er zijn geen echte Qi deficiëntie verschijnselen zoals vermoeidheid. Ook geen extreme hitte en koude tekens in het lichaam.

Dit verschijnsel ontstaat in de loop van de jaren en wordt meestal na 30 jaar zichtbaar. In dit geval is het nog meer een cosmetisch probleem dan een lichamelijk probleem. Wel is dit het eerste stadium van overgewicht en moet er eigenlijk hier al ingegrepen worden. Meestal is een gewichtsafname goed te krijgen door meer te bewegen en gezonder te eten.

Voor de meeste mensen die last hebben van een post-Carona fase is deze fase van toepassing.

Fase 2: De Hitte type en de Koude type.

Het leven in de moderne westerse maatschappij is niet zo eenvoudig. Mensen zijn niet snel tevreden. Ze willen altijd meer. Overvloed beheerst ons leven. Een enorm aanbod van producten in de supermarkt. Lokkertjes als speelgoed in de chips zakken en de Happymeal menu’s bij Mac Donalds. Zelfs op school zijn er tegenwoordig snacks verkrijgbaar.

In stadia 1 zagen we een patiënt die redelijk gezond eet, nu hebben we een patiënt die juist teveel snacks, vet voedsel en suikers eet. Meestal ook iemand die in het kader van opname, verbranding en uitscheiding niet in balans is.

Yin deficiëntie Hitte type

Door een tekort aan Yin zullen er Yange symptomen optreden.  Deze personen zitten zwetend aan de tafel. Ze zien er glanzend en vettig uit. Ze hebben het altijd warm, en hebben veel honger en dorst.

Het liefst drinken ze veel koude dranken zoals frisdrank en bier. Dit zijn o.a. tekens van Maag-Vuur. Hitte in de maag verbrandt de vloeistoffen. Patiënten die roken maken het probleem nog erger door de hete energie van tabak. Ook koffie en alcohol kunnen het lichaam extra verhitten.

De grootste fout die deze mensen kunnen maken om af te vallen is te weinig eten. Ze hebben altijd honger door hun maag vuur. Deze mensen om de twee uur iets te laten eten zal heel goed werken.

Yang deficiënte Koude type

De Yang deficiënte type is iemand die al vermoeid is. iemand met te weinig Yange energie. Iemand die dus liever op de bank zit dan in de sportschool. Het is een persoon die je herkent door een opgeblazen lichaam en vast houden van vocht.

Door een tekort aan Yang ontstaat er koude. Koude in het lichaam geeft stagnatie. Zo zal er stagnatie zijn in de maag en darmen.

Een koude type die wilt afvallen zal zich moeten focussen op het in beweging krijgen van de stofwisseling.
Het slechtste wat deze persoon kan doen is gaan afvallen met rauwkost. Dat zal de zaak verergeren omdat er nog meer koude en stagnatie in het lichaam komt.

De Yang deficiëntie type eet meer uit verveling en depressie, maar heeft minder honger als een Yin deficiëntie type. Eten wordt op den duur een gewoonte.

Dit type is iemand die steeds zwaarder wordt vanwege verminderde transformatie en transportatie functie en accumulatie van Flegma. De Yang deficiëntie type beweegt minder dan de Yin deficiëntie type. Dus ook minder verbranding van vet.


Wil jij of je patiënt weten of je in balans bent,
of dat je een Yang of Yin deficiënte type bent?

Doe dan de Balans, Yin/Yang deficiënte type test!


Fase 3: Obesitas fase.

In deze fase is er sprake van extreem overgewicht. Er is een deficiëntie van Yin en Yang en alle organen zijn aangetast. Het lichaam is echt ziek. Het valt niet mee om het lichaam weer op gang te krijgen in deze totale “lockdown”. Bij een totale leegte ligt de stofwisseling stil. Het lichaam gaat in de spaar stand. Afvallen is dan ook geen primair doel. Het lichaam moet eerst weer in balans komen en hersteld worden.


Meer weten?

Volg dan de webinar op zondag 26 april om 19.00 uur.

Klik op de winkel link om je aan te melden!

De webinar zal gaan over acupunctuur en afvallen.
Het is een interessant verhaal voor mensen die de basis Chinese geneeskunst hebben gevolgd en ook voor andere therapeuten die geïnteresseerd zijn in de Chinese geneeskunst en het afvallen op een andere manier willen benaderen. Bespreking van de 3 fases. En bespreking over de typologieën in de 5 elementen leer. Iedereen die werkt met patiënten met overgewicht is dit een nieuwe en verhelderende kijk op de praktische toepassing bij het afvallen. Na de webinar ben je zeker in staat om een patiënt te analyseren en te adviseren.

Kijk voor meer informatie op lessen en lezingen.

Les wordt gegeven door: Dolf Chin See Chong


De 10 geboden

  1. Het voedingspatroon moet gevarieerd zijn.
  2. Om de twee uur eten.
  3. Eet elke dag soep.
  4. Een balans creëren tussen schimmels en bacteriën.
  5. Leerzaam proces.
  6. Handhaven van eigen producten.
  7. Leren communiceren tussen lichaam en geest
  8. Leren keuzes maken tussen koolhydraten en vetten.
  9. Niets is verboden.
  10. Ik mag geen honger hebben.

Voeg je bij 1.221 andere abonnees

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


%d bloggers liken dit: