De wondere wereld van thee.

Thee is helemaal hip en hot. Theewinkels en webshops schieten als paddenstoelen uit de grond en ieder jaar komen er steeds meer theesommeliers bij. En terecht! Alsmaar meer mensen vinden hun weg naar deze veelzijdige drank. Thee kent een grote verscheidenheid aan smaken, geuren en medicinale eigenschappen.
Thee is lekker, dorstlessend en al naargelang de soort opwekkend of juist ontspannend. Thee kan perfect ingezet worden binnen de Vijf Elementen.

 

Thee is, na water, de meest gedronken drank ter wereld

Er zijn heel wat drankjes in de wereld en mensen drinken om gehydrateerd te worden. De aanbevolen hoeveelheid water dat een mens moet drinken per dag staat op 1,5l. Voor de meeste mensen is dit veel en erg saai. Ze drinken dan ook thee uit zakjes die we in de supermarkt kopen. Deze thee is vaak van lagere kwaliteit, wordt met kokend water gezet en smaakt daarom niet altijd even lekker. Een reden waarom velen onder ons dan ook afhaken. Daarom vind ik het leuk om jullie mee te nemen in de wondere wereld van échte thee. Een wereld vol aroma’s, geuren en heerlijke smaken.

 

Camellia Sinensis versus kruidenthee

Als theesommelier is het mijn passie om jullie te leren dat rooibos of gember thee geen thee is.

Thee kan alleen gemaakt worden door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis.  Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee of tisane.

De theeplant (Camellia sinensis) is een struik die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. De jonge scheuten van deze struik worden gebruikt om thee te produceren. Sinensis is Latijn voor Chinees. Tegenwoordig wordt thee over de gehele wereld in tropische en subtropische gebieden geteeld. Van deze struik worden witte, gele, groene, oolong, zwarte en pu-erh thee gemaakt.
We onderscheiden 6 verschillende soorten thee, allemaal afkomstig van dezelfde plant.

 

Kruidenthee, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
De ‘thee’ wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben. ‘Tisane’ is daarom eigenlijk een betere naam. Dit woord komt van het Griekse πτισάνη (ptisanē), een drank gemaakt van gerst. Diverse kruiden zoals kamille, brandnetel, of rooibos kunnen gebruikt worden om de drank te bereiden. Gember is zo ook een bekende tisane.

Omdat een tisane geen thee bevat, bevat de drank geen cafeïne. Mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen kunnen daarom een tisane vlak voor het slapen gaan drinken. Van tisane bestaan oneindig veel soorten.

 

Van dwarrelende blaadjes tot thee

Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

Volgens een boeddhistische legende zijn de eerste theeblaadjes veel later ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma, een Indiase monnik die omstreeks 500 na Chr. het Zenboeddhisme in China introduceerde. Deze heilige zou zijn oogleden hebben afgeknipt om niet in te slapen. Andere Chinese overleveringen schrijven de ontdekking van thee toe aan de uit een ei gekropen Loe-Ju, omstreeks 800 na Chr. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking.
De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China aanvoerde.

 

Plukken, stomen, rollen en drogen

De theeplant groeit overal in de wereld en voornamelijk in tropische of subtropische klimaat maar hier in Nederland kennen we ook al enkele theeplantages.

Thee wordt vaak verbouwd op een berghelling. Hoe hoger de plantage, hoe hoger de kwaliteit van de thee. Na het oogsten ondergaan de theeblaadjes een heel proces van stomen, rollen en drogen. Het oxidatieproces bepaald tot welke theeklasse de thee behoort. Zo wordt voor witte en groene thee de theeblaadjes na het plukken heel snel opgewarmd om het oxidatieproces te stoppen. Voor oolong en zwarte thee wordt het oxidatieproces net gestimuleerd. Thee kan ook geroosterd worden waardoor de thee een toasty smaak kan krijgen.

Het drogen van de theeblaadjes zorgt er voor dat het vocht uit de theeblaadjes wordt gehaald. Hierdoor kunnen ze goed bewaard worden. Voor 20 kg gedroogde thee moeten we eerst 100 kg theeblaadjes plukken. Deze worden meestal met de hand geplukt.

 

 

 

Groene thee

Als je je thee serieuzer begint te drinken, is de kans groot dat je begint met groene thee. Terwijl zwarte thee voornamelijk gedronken wordt in Amerika en Europa, is groene thee het dagelijkse hoofdbestanddeel in het Oosten.
Het is vaak de eerste “echte” thee die we proberen nadat we alleen zakjes Lipton hebben gedronken.
Groene thee wordt in de literatuur vaak benoemd omwille van zijn medicinale eigenschappen.

 

De kunst van het theezetten

Om de optimale smaken en aroma’s uit je thee te halen is het belangrijk om rekening te houden met de juiste zetmethode. Zowel het water, de temperatuur als de trektijd halen de unieke natuurlijke smaak van elke thee naar boven. Je kan er net als bij wijn smaken herkennen als gras, leer, honing, bloemen, fruit, hout, rook,… Het is dus een kunst om thee te zetten.

 

 

Thee en foodpairing

Thee is niet alleen geschikt als een drankje op de dorst te lessen. Een kopje thee kan je goed combineren met een lekkere maaltijd. Het levert verrassende combinaties op. We zien steeds meer restaurants die thee gaan combineren in hun gerechten en ook als vervanging van wijn gaan schenken. De juiste thee bij een vlees, vis of gevogelte of bij een stukje chocolade of kaas kan een goede vervanging zijn voor mensen die geen alcohol drinken.

Wil jij meer weten over thee of vind je het leuk om een workshop te volgen, kijk dan op onze website voor het aanbod. https://san-t.eu/thee/

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.